Socialnämndens ordförande Martin Normark (L) Foto: Niklas Loman / Upplands-Bro kommun

Besked: Utförsäljningen av gruppbostäderna stoppas

Planerna på att upphandla fem av Upplands-Bros tio gruppbostäder skrotas. Det här bekräftar socialnämndens ordförande Martin Normark (L) för Mitt i.

  • Publicerad 15:04, 14 dec 2021

Planerna att låta privata utförare ta över driften skulle beröra 24 hyresgäster och var i linje men ett av socialnämndens mål att öka antalet driftsformer inom sitt ansvarsområde.

Men något beslut om upphandling togs aldrig som planerat i socialnämnden. I stället plockade ordförande Martin Normark (L), bort ärendet från dagordningen.

Inget beslut om utförsäljningen av gruppbostäder i Upplands-Bro

För Mitt i förklarade han efter mötet i slutet av september varför han valde att göra det.

– Det är en tjänsteskrivelse med ett förslag, vi känner att vi behöver en fullödigt faktaunderlag, det har ställts frågor från bland annat föräldrar och vid beredningen, sa Martin Normark.

Kommunen förbereder utförsäljning av gruppbostäder

Normark framhöll vid tidpunkten att det inte är en princip att verksamheter ska vara privata, och att det enda politikerna vill är att ”saker ska bli bättre”.

Trycker på stoppknappen

Nu kan Mitt i berätta att planerna dras tillbaka helt.

Varför väljer ni att inte gå vidare med detta?

– När vi lyfte det från agendan ville vi har mer faktaunderlag. Det har visat sig att det här är välfungerande verksamheter som är uppskattade av boende och föräldrar, då ser vi ingen anledning att göra några förändringar, säger Martin Normark.

Socialnämndens ordförande förklarar vidare att det här är den bild som politiken fått presenterad både från tjänstemännen och från anhöriga.

– Det är viktigt att lyssna in, och som jag sagt tidigare, vi driver inte dessa frågor av princip, utan det viktigaste är att det blir så bra som möjligt, det får aldrig vara på bekostnad av verksamheten.

Planen: Kommunen vill bygga LSS-boende på fotbollsplanen

Stänger ej dörren för privata

Samtidigt uppger Martin Normark att Alliansen är öppna för att upphandla kommande LSS-bostäder till privata aktörer. I nuläget planerar man att bygga två boenden i kommunen.

– Vi kommer titta på om det finns aktörer som kan ge mervärden i förhållande till egen regi då vi bygger nya LSS-boenden.

Upphandlingen stoppas, men ett av nämndens mål är att öka antalet driftsformer, hur ser du på det?

– Det finns många olika verksamheter där vi kan titta på detta. I de områden där andra aktörer kan ge mervärde och förbättring är det ett alternativ, men det har vi inte funnit i det här fallet.

Vilka områden ser du kan tas över av privata aktörer?

– Ett område är arbetsmarknadsåtgärder, där finns det många kommuner som framgångsrikt arbetat med privata aktörer för att hitta möjligheter för individer som går på bidrag att komma i arbete.

Är du nöjd med att ni stoppade upphandlingen av LSS?

– Jag är nöjd med detta. Men jag ser inget fel i att vi lyfter frågan och diskuterar, där kan man inte ha någon prestige, säger Martin Normark.

Detta har hänt:

Mitt i har tidigare berättat om kommunens planer att sälja ut fem av sina tio gruppbostäder.

Enligt ett förslag som presenterades för socialnämndens ledamöter så skulle en upphandling beröra: Rosa Villan, Gula Villan och Parkvägen i Bro, samt även Östervägen i centrala Kungsängen.

Upphandlingen skulle även inkludera ett LSS-boende som ännu ej är byggt som är planerat att uppföras i Brunna.

Visa merVisa mindre

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28

Tyck till om detaljplanen för Centrala Bro

Promenera i framtiden – säg din mening Som en del av utvecklingen av centrala Bro vill kommunen åter igen samla in Brobornas tankar, inför en kommande detaljplan. Den här gången sker det i formen av en tipspromenad – utan några rätt eller...måndag 3/10 11:06