I torsdags gick företaget Utvecklingspedagogik ut med beskedet att de tvingas stänga ner tre resursskolor i Stockholm. Ekonomin går inte ihop.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-langvarig-kris-nu-laggs-resursskolorna-ner/repuky!jMlhPb9tHOqitBcLNGh4g/

Idag, måndag, skickade den grönblå majoriteten i stadshuset ut ett pressmeddelande om att de nu gör en satsning på särskilt stöd.

– Vi ska ge det här förslaget en chans, men det måste vara ett förslag som håller över tid, säger Niklas Ahlström, styrelseordförande för skolföretaget Utvecklingspedagogik.

Han menar dock att det snarare handlar om att lyfta låga nivåer än en rejäl satsning.

– Nu kommer man närmare de nödvändiga nivåerna som elevgruppens stödbehov kräver, säger Niklas Ahlström.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) menar å sin sida att tillskottet är frukten av hårt arbete under lång tid.

– Det finns verkligen ett genuint engagemang och vi har arbetat bakom kulisserna för att hitta en lösning. Vi hoppas att detta långsiktigt hållbara system kommer finnas kvar fram till dess att det sker en lagförändring, säger hon.

Ni kallar det en historisk satsning, men delar av satsningen höjer ju bara stödet till tidigare nivåer. Vad säger du om det?

– Det har ju aldrig utgått en ersättning till barn i särskilda undervisningsgrupper, det är nytt. Det här kommer även gynna kommunala skolor som inte är resursskolor, men som vill starta undervisningsgrupper för elever med särskilda behov.

Nu ska företaget Utvecklingspedagogik gå igenom förslaget i sin helhet för att se om de nya pengarna kan rädda skolorna.

Besked väntas senare i veckan.