Staden och AMF Fastigheter har gemensamt kommit fram till att stöpa om visionen.

– Det fanns ett relativt genomarbetat förslag, vi har identifierat utmaningar och möjligheter, planmässigt har det varit ute på samråd. Det är inget beslut man har kommit fram till lättvindigt, säger Sara Widås, projektchef för Sundbybergs nya stadskärna.

https://www.mitti.se/nyheter/se-filmen-ny-gron-plan-for-sundbybergs-stadskarna/repsip!OtjOQKLoDhhkIyvtAtSsw/

Enligt det fram till nu aktuella förslaget skulle stationshuset och en befintlig byggnad sydväst om det kopplas samman. Skälen till att återvända till ritbordet är flera. Trafikverket bedömer byggnaden som olämpligt tung för överdäckningen och järnvägsanläggningen, vilket skulle göra det svårt att grundlägga. Dessutom bedömer Trafikverket att byggnaden kan medföra risk för järnvägsanläggningen då farligt gods passerar där.

Har fått kritik

Därför väntar nu i stället en fortsatt diskussion om hur stationshuset ska se ut och hur det ska lira med torget och den angränsande bebyggelsen.

– Nu när vi har nått den här punkten där det inte längre bedöms finnas någon genomförbarhet ser vi att det finns stora möjligheter att på nytt lyssna in allmänhetens synpunkter och arbeta fram ett förslag som svarar mot sundbybergarnas längtan och förväntningar på platsen, säger Sara Widås.

Det nu slopade husförslaget sågades 2019 av nätverket Trivsam stadskärna, med motiveringen att byggnaden skulle bli för hög och bred. Men kritiken mot husets utformning har "inte varit utslagsgivande" i det aktuella beslutet, enligt Sara Widås.

– Vi har vetat om kritiken, men också vilket starkt stöd som har funnits för planerna.

Blir mindre

Samtidigt, säger hon, blir det nya förslaget både lägre och tar mindre mark i anspråk. Politiker inom såväl styre som opposition trycker dessutom på vikten av att den nya bebyggelsen utformas på rätt sätt.

– Tillsammans med Sundbybergs invånare ska vi ta fram ett förslag som både passar in i stadsbilden och är funktionellt, lyder ett typiskt uttalande, i detta fall av oppositionsrådet Axel Conradi (M) som kommenterar saken i ett pressutskick.