I september förra året polisanmälde kommunen tre anställda för att ha tagit emot mutor i samband med offentliga upphandlingar. Foto: Niklas Loman

Besked från åklagaren: Utredningen om muthärvan nedlagd

Förundersökningen mot de tre mutmisstänkta tjänstemännen på Upplands-Bro kommun är nedlagd. Det bekräftar åklagare vid Riksenheten mot korruption.

  • Publicerad 15:42, 14 aug 2020

Enligt vice chefsåklagare Martin Bresman på Nationella åklagaravdelningen lades förundersökningen ned i början av juli.

”Det har inte gått att styrka brott. Några ytterligare detaljer kan jag inte lämna på grund av förundersökningssekretess”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

Köptes ut av kommunen

I september förra året polisanmälde Upplands-Bro kommun tre tjänstemän för att ha tagit emot mutor i samband med offentliga upphandlingar.

Enligt tekniska nämndens ordförande Marcus Sköld (M) arbetade de misstänkta alla inom inom nämndens verksamhet.

Tjänstemännen stängdes av och köptes sedan ut av kommunen, med krav på att de sade upp sig själva.

Förundersökningen försenades

Tidigare i år bekräftade polisen att man besökt kommunhuset i Upplands-Bro för att samla in information, och eventuellt även hålla förhör.

Förundersökningsarbetet försenades i samband med operation Rimfrost, polisens specialinriktade insats mot gängkriminalitet, och läggs nu alltså ned.

Fakta

Det här har hänt

  • I början av september 2019 meddelade Upplands-Bro kommun att tre tjänstemän stängts av från arbetsplatsen och att kommunledningen även valt att polisanmälan samtliga tre för oegentligheter mot LOU, Lagen om offentlig upphandling.
  • Oegentligheterna ska bland annat gälla fusk med upphandlingar och ha uppdagats i samband med den granskning av ett antal upphandlingar som kommunledningen lät genomföra.
  • Riksenheten mot korruption meddelade senare att man inleder en förundersökning om misstänkt mutbrott, på grund av polisanmälan.
  • Mitt i kunde under hösten avslöja att samtliga av de tre avstängda tjänstemännen köptes ut av kommunen.
  • I början av 2020 pågick arbetet med att reda ut det misstänkta mutbrottet. Rimfrost – polisens arbete mot våldsamma gäng – hade dock gjort att utredningen tagit längre tid än väntat.
  • Nu har åklagare Martin Bresman meddelat att utredningen lades ner den 6 juli, på grund av att brott inte har kunnat styrkas.
Visa merVisa mindre

Upplands-Bro avråder från besök inom äldreomsorgen

Kommunen agerar i syfte att skydda de äldre från smitta. Under torsdagen den 13 januari tog äldre- och omsorgsnämndens ordförande Tina Teljstedt (KD) ett ordförandebeslut. Beslutet är en avrådan från att besöka kommunens äldreomsorg i syfte att skydda de...fredag 14/1 14:02

Flest antal nya coronafall – någonsin

Smittspridningen skjuter i höjden i Upplands-Bro. Under årets första vecka så konstaterades rekordmånga nya fall av covid-19 i Upplands-Bro.torsdag 13/1 18:57