Besked efter dödsfallen: Situationen på Berga ska utredas

Efter en lång rad dödsfall kommer nu besked om att kommunen ska utreda händelserna på Berga. Men Socialdemokraterna vill också tillsätta en oberoende extern utredning för att ta reda på vad som har hänt.

  • Publicerad 17:20, 7 maj 2020

Den senaste tiden har det varit stor uppmärksamhet kring äldreboendet Berga i Bergshamra. Detta efter att skyddsombudet skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket om en rad brister i verksamheten som anmälaren menar har lett till att 27 av dem som bor på Berga har insjuknat och dött i covid-19. Enligt flera medier, och källor som Mitt i har varit i kontakt med, har dödssiffran stigit ytterligare sedan anmälan gjordes i slutet av april.

Arbetsmiljöverket har ännu inte gett något svar på skyddsombudets anmälan.

Kommunen ska utreda

Solna stads kommundirektör Kristina Tidestav informerade gruppledarna i kommunstyrelsen i måndags om att kommunen väljer att genomföra en egen utredning med anledning av händelserna på Berga.

Socialdemokraterna i Solna föreslår dessutom att kommunen tillsätter en extern utredning för att ta reda på vad som dag för dag har hänt och orsakerna till att boendet har drabbats så pass hårt av pandemin.

S vill att utredningen tillsätts så fort som möjligt och att bland annat personer med läkarkompetens ingår i den grupp som ska utreda. Förslaget kommer att lämnas till kommunstyrelsen.

Är inte det här att föregå Arbetsmiljöverkets hantering av ärendet?

– Nej, den processen handlar ju om arbetsmiljön. Den utredning vi föreslår skulle kunna ge kommunen och andra äldreboenden värdefulla lärdomar, så att vi inte hamnar i en sådan här situation igen, säger oppositionsråd Arne Öberg (S).

Blågröna kommer med eget förslag

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) står bakom att kommunen gör en egen utredning och menar att Socialdemokraterna slår in öppna dörrar och med sitt förslag vill göra politik av situationen.

Men finns det inte ett värde med en extern utredning?

– Nej, tvärtom förlorar man på det. Det är ju vi som har gjort upphandlingen och därför är det bara vi som kan svara på om vi har fått vad vi har beställt, det vore konstigt om någon annan gjorde utredningen. Att slänga ut några miljoner på en extern granskning är bara larvigt, det är bättre att dem inom staden som har jobbat med upphandlingen får ta reda om vi har fått vad vi har beställt, säger Pehr Granfalk (M).

När blir den här utredningen av?

– Vi kommer att göra en utredning när det är rätt läge för det, när vi är färdiga med att bekämpa pandemin.

Om pandemin blir långvarig menar S att en skyndsam extern utredning skulle ge nyttiga lärdomar för kommunen, vad säger du om det?

– De lärdomarna har man redan dragit, så det är helt ointressant, de brister som har konstaterats på Berga är redan åtgärdade.