BESKED. Regeln om max 50 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är kvar. Foto: Regeringen

BESKED: 50-personersgränsen blir kvar

Under tisdagen höll regeringen en pressträff med anledning av coronapandemin. Beskedet som gavs var att 50-personersgränsen ska vara kvar.

  • Publicerad 11:35, 29 sep 2020

Däremot görs det ett undantag för restauranger. Anledningen är att krogar och kaféer inte ska behöva förhålla sig till olika regelverk, beroende på vad som händer i lokalen.
Tidigare har till exempel 200 personer kunnat äta på en restaurang, men om en trubadur börjat spela måste 150 gäster lämna lokalen.

– Förändringen kommer att börja gälla den 8 oktober, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Inte mer publik än – men kanske snart

Tidigare flaggade regeringen för att kultur- och idrottsevenemang kunde börja ta in uppemot 500 personer i sittande publik. Men det väljer man nu att vänta något med. Anledningen är den senaste tidens farhågor för ökad smitta i samhället.

– Förra veckan bedömde Folkhälsomyndigheten att situationen var mer osäker. Då var det inte lämpligt att fatta de beslut som vi hade tänkt, säger Mikael Damberg (S), inrikesminister och meddelar att beslut i frågan ska tas den 8 oktober och kan börja gälla den 15 oktober.

Loppmarknad stoppades av polis

Det var den 29 mars som regeringen beslutade om att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får ha max 50 deltagare.

Blir det mer publik på läktaren?

För att regeringen ska kunna fatta ett sådant beslut krävs det enligt Mikael Damberg (S) att smittläget fortfarande tillåter ett sådant undantag. Regeringen kommer att föra en nära dialog med Folkhälsomyndigheten i denna del.

Om det blir ett undantag är det följande som ska gälla:

✓  Upp till 500 deltagare där publiken sitter med ett avstånd om en meter från varandra.

✓  Två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsammans utan avstånd.

✓ Ett beslut om denna ändring planeras till den 8 oktober och skulle i så fall kunna börja gälla från och med den 15 oktober.

Visa merVisa mindre