Tegelpannor som var i perfekt skick innan de revs ner. Foto: Läsarbild Hritul Karim

Besiktningsman: Det är totalt respektlöst

När Hritul Karim började misstänka att hans svärföräldrar blivit pålurade en takrenovering kontaktade han en certifierad besiktningsman för att få en till bedömning. Enligt Olov Bergström var taket i skick att hålla 30 år till.

  • Publicerad 10:19, 25 okt 2018

Olov Bergström är bygg- och fastighetskonsult och har haft egen firma i snart 30 år. Enligt honom fanns det ingen anledning att totalrenovera eller byta ut taket på Louise Larson Borgström och Ola Larsons hus.

– Det enda som behövde åtgärdas var lite vitmögel. Det är vanligt förekommande och det fixar man med en sanering. Den är beställd nu. Men annars var det i bra skick.

Hur länge håller ett tak i genomsnitt? 

– Jag besiktigade ett tak för två år sedan som var byggt -61 som fortfarande var i bra skick. Det går inte att säga exakt men det brukar handla om ungefär 50 år, säger Olov Bergström.

Taket på villan i Töjnan renoverades 2001. Med dagens krav som inkluderar nockband och förbättrade tätningar vid genomföringar är inte underlagspappen lika utsatt för fukt och läkten och spikningar klarar sig längre eftersom undertakstäckningen utsätts för minimal fuktpåverkan, skriver Olov i sitt besiktningsprotokoll.

– I det här fallet har den som besiktigat inte haft kompetens nog, säger Olov Bergström.

Det är både skrämmande och totalt respektlöst

Olov Bergström

Han uppmanar till att inte lita på företag som erbjuder gratis tjänster.

– Det ligger alltid något bakom det. Jag lider med de här människorna som utsatts för det här. Det har inte gjorts på riktiga grunder och det är både skrämmande och totalt respektlöst. Jag förstår äldre som har svårt att säga nej när sådana här företag går på så aggressivt.

Har du varit med om något liknande tidigare? 

– Ja, tyvärr är byggbranschen övermättad och det växer upp företag där det saknas både kompetens och behörigheter. Man skulle verkligen behöva göra en ordentlig genomgång av alla entreprenörer i den här branschen, säger Olov Bergström.

Juristen: Så häver du ett avtal

Peab återstartar sitt bostadsbygge på Turebergs allé

Nyheter Pandemianpassade planlösningar – säljstart på söndag I januari 2019 drog Peab i nödbromsen för projektet på Turebergs allé på grund av en alltför sval bostadsmarknad. Nu återupptas bygget av de 116 bostadsrätterna.fredag 17/9 10:50