Berusad man med hagelgevär sköt mot villa

Under en kväll i augusti började en man skjuta hejvilt mot sina föräldrars hus i Roslagen. Mannen var kraftigt berusad och polisen ryckte ut med flera patruller och en helikopter efter larmet. Nu döms han till två års fängelse.

  • Publicerad 15:15, 10 okt 2017

Klockan var strax innan 21 när en man i 40-årsåldern började skjuta på en gård i Roslagen i augusti. Föräldrarna till den nu dömde mannen fick besök av två obekanta män på deras gård. De ville prata med dem om en affärsskuld som deras son skulle betala tillbaka.

Ville ”ställa till med en scen”

Sonen befann sig en bit bort och provsköt med ett avsågat hagelgevär tillsammans med en vän. Han hade druckit en flaska Explorer Vodka och var kraftigt berusad. När han förstod att de två personerna han stod i skuld till skulle prata med hans föräldrar hoppade han in i en bil och körde mot gården. Han var förbannad och berättade i förhör att han ville ställa till med en scen, men hade ingen avsikt att skada någon.

Började skjuta mot huset

Men när han väl kom till gården drabbades han av en härdsmälta, som han beskrev det själv i förhör. Han tog fram det avsågade hagelgeväret, kaliber 12, och började skjuta från höften mot ett av husets gavlar. Haglet träffade inte någon person, men däremot några blomkrukor som stod intill huset. Mamman såg allting från fönstret medan de tre andra personerna retirerade snabbt till huset och låste.

”Nu jävar skall jag skjuta er allihopa”

Kvar på gårdsplanen stod den berusade sonen tillsammans med sin vän – som i förhör berättade att sonen ska ha skrikit: ”Nu jävlar skall jag skjuta er allihopa”.

Panik i huset

De såg sedan hur sonen hoppade in i sin bil igen och kort därefter fick pappan ett samtal från honom där han ytterligare hotade med att döda dem. Stämningen i huset blev panikartad då de trodde att han skulle återvända och göra verklighet av sin hot. En polispiket med understöd av en helikopter kom till gården för att söka efter den beväpnade mannen, men han fanns inte kvar.

Han ska tidigare under dagen sagt till sina föräldrar att han inte skulle tas levande om han hamnade i skottlossning med polisen.

Stannade inte för polisen

Först dagen efter skottlossningen fick polisen uppgifter om att mannen var på väg från Gävle i riktning mot Stockholm. I höjd med Storvreta i Uppsala fick polisen syn på bilen men han stannade inte och de placerade ut en spikmatta för få stopp på honom, vilket ledde till att de kunde gripa honom tillsammans med hagelgeväret.

Mannen har nu dömts för grovt olaga hot och grovt vapenbrott till 2 års fängelse samt ett skadestånd om 15 000 kronor vardera till de två männen han hotat. I förhör berättade mannen att han inte skulle handlat som han gjort om han varit nykter.