Mannen dömdes i Svea hovrätt. Foto: Ulrika Lind

Berusad man hotade vakter

En stökig krogkväll fick ett långt rättsligt efterspel för en man boende i Täby. Nu, snart två år senare, har han dömts för våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman.

  • Publicerad 09:00, 7 maj 2016

En Täbybo som var ute och festade på en restaurang i Uppsala avvisades för att han var för berusad. Det hela skedde i december 2014, men det rättsliga efterspelet har blivit långt.

Mannen ska ha varit aggressiv och letts ut av vakter efter att ha knuffat sin flickvän som var med på restaurangen i bröstet. Samtidigt som han leddes ut ska han ha gjort våldsamt motstånd och hotat de tre vakterna som hjälptes åt att leda ut honom.

Förra året dömdes han till villkorlig dom och samhällstjänst för våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman. Där kunde historien ha slutat.

Men mannen menade att han var oskyldig och valde att överklaga domen. Flickvännen vittnade till hans fördel och menade att mannen inte alls knuffat henne eller betett sig våldsamt och hotfullt. Berättelsen vann stöd av en av nämndemännen i tingsrätten som motsatte sig den fällande domen.

Hovrätten valde dock att gå på tingsrättens linje. Rätten bedömer att de tre vakternas historia är trovärdigare än mannen och hans flickvän. Mannens påstående att han inte var särskilt berusad ses inte som trovärdigt då han samma kväll omhändertogs av polisen på grund av berusning.

Även i hovrätten var dock oenig. En av nämndemännen ansåg att mannens historia var trovärdig och att åtalet borde ha ogillats.