17-åriga Yussra El Abdouni från Vårby spelar lillasyster i Kalifat och divig storasyster i bioaktuella Berts dagbok. Foto: Christian Lärk

Berts drömtjej kommer från Vårby och glittrar i slow motion

Från lillasyster till äldre diva. Yussra El Abdouni, 17, från Masmo spelar Berts drömtjej på bio.

  • Publicerad 17:15, 4 aug 2020

– Det var långa dagar och vi missade skola. Vissa dagar var det 14 timmars inspelning, men det var jättekul. Vi fick vara på set och göra det vi älskar, säger Yussra El Abdouni.

Berts drömtjej är en diva

Berts dagbok har premiär 5 augusti och Yussra El Abdouni spelar drömtjejen och storasystern Leila.

Leila vet att hon är populär och skräder inte orden.

– Jag trivdes i min roll. Ända sedan High school musical har jag velat spela någon som kommer in i slow motion och bara glittrar! Men hon är lite elakare och mer divig än vad jag är, säger Yussra El Abdouni och ler.

Bert är väl lite av en tjejtjusare, men hur tjusar man en tjej egentligen?

– Var lite modig. Man tar första steget och är självsäker.

fv: Tapio Leopold, manusförfattare, Frank Dorsin, Julia Pirzadeh, Hugo Krajcik, Michael Lindgren, regissör, Yussra El Abdouni. Foto: Christian Lärk

Kalifat är mer allvar

Den romantiska komedin om Bert har spelats in över hela Stockholm, från en matsal i Solna till en skola i Farsta och en villa i Vistaberg.

Men jämfört med rollen i SVT:s Kalifat är egenskaperna nästan motsatta, då flyr Yussra El Abdouni från sin familj och ansluter sig till terrorgruppen IS.

– Då var jag tvungen att förbereda mig mer känslomässigt. Det handlade om väldigt tunga saker som var så emotionella och svåra att lämna bakom sig när man kom hem. Bert är ju mycket roligare.

Socionom och skådespelare

I framtiden ser Yussra El Abdouni sig själv jobba med skådespeleri. Samtidigt kan det vara en tuff och osäker bransch, och hon vill kunna luta sig mot något annat också.

Efter arbetet med Kalifat fick hon upp ögonen för psykologi och sociala utmaningar.

– Det tar mycket på krafterna att vara skådespelare, det är tuffare än många tror och i bland är det underbetalt. Jag skulle vilja jobba som socionom och hjälpa våldsutsatta barn. Sedan kan jag skådespela och varva de båda med varandra.

Regissören Michael Lindgren har bland medverkat i Grotesco-ensemblen och spelat i Svt:s ”Ebba och Didrik”. Foto: Christian Lärk

Berts dagbok

Yussra El Abdouni älskar film på bio:

Bästa stället att äta på: Café classico i Kungens kurva. ”Jag äter alltid pastan där, con pollo, med kyckling. Annars är sushi också gott”.

Är film alltid bäst på bio: ”Jaaa!”