Polisen hyllas för sin insats mot cyklisterna i Slussen tidigare i veckan. Foto: Michael Toll

Beröm till polisen efter markeringen mot cyklister vid Slussen

Polisens satsning för att få stopp på cykelkaoset vid Slussen har överrösts av hejarop från allmänheten. Men enligt polisen själva hade många fler kunnat haffats: "Att bötfälla cyklister vid Slussen är som att fiska i ett akvarium".

  • Publicerad 18:00, 31 aug 2017

Det var i tisdags som StockholmDirekt kunde berätta att Södermalmspolisen stationerat sig vid korsningen Götgatan/Hornsgatan med ett mål i sikte: att bötfälla och markera mot så många cyklister som möjligt som körde mot rött. Något som visade sig populärt bland våra läsare.

Polisens markering: Dryga böter till cyklister i morgonrusningen

I kommentarsfälten till artikeln, som fick över 2500 gilla-markeringar på Facebook, var det ingen hejd på lovorden: "Cyklister visar ingen hänsyn dom tror dom äger stan" och "Inte en dag för tidigt att cyklisterna vid slussen inser att de har skyldigheter" varvades med uppmuntrande hejarop av typen "Sätt dit dom!" och "Äntligen!".

Kommunpolis Robert Kindroth säger att polisen får mycket stöd från allmänheten för sitt arbete med trafiksäkerhet.

– Korsningen vid Slussen är extra olycksdrabbad på Södermalm, tillsammans med korsningen vid Skanstull. Bilister och gångare har förstås mycket åsikter om att det är cyklisternas fel, och vice versa. För oss handlar det om att alla ska känna sig trygga i trafiken.

Lösningen: Så ska cyklisterna bort från Götgatsbacken

"Som att fiska i ett akvarium"

Under de tre timmarna vid Slussen hann polisen bötfälla ett tiotal cyklister, som får hosta upp 1500 kronor för sin iver vid övergångsstället. Men med mer resurser hade det kunna bli många fler.

– För varje person vi fångar in tar det en kvart att skriva boten, och under den tiden pågår mängder av överträdelser bakom ryggen. Att bötfälla cyklister vid Slussen är som att fiska i ett akvarium, säger Krister Drakeklint, Södermalmspolisen.

Polisen planerar att göra fler riktade insatser mot regelbrytande cyklister på Söder, men efter dagens knivdåd mot en polis på Medborgarplatsen kan resurserna i första hand komma att användas till trygghetsskapande åtgärder den närmsta tiden.

Polisman misstänks knivskuren i Björns trädgård