Andrea Larsdotter, Thomas Hedengran och Urban Bergsten känner varandra sedan länge, men har först nu börjat jobba ihop. Foto: Läsarbild Melinda Rönnberg, Yohanna Idha, Ödmården filmproduktion

Bergshamravikingar aktuella med långfilmer i höst

De bor i Bergshamra, är skådisar och gamla kompisar. Nu har de börjat jobba ihop framför kameran. I höst syns Andrea Larsdotter, Thomas Hedengran och Urban Bergsten i två olika internationellt spridda vikingafilmer.

  • Publicerad 05:01, 19 okt 2019

Succéserien Vikings har bidragit till att bana väg för vikingar på vita duken. På måndag är det nordisk premiär på alla större digitala plattformar för den svenska vikingathrillern The Huntress – Rune of the Dead. Bergshamraborna Urban Bergsten och Andrea Larsdotter återfinns i två av rollerna. Andrea Larsdotter har en viktig roll som högadliga Sigrun, som styr sin gård med järnhand, medan Urban Bergsten spelar smeden Ketill.

– Både berättelsen och miljöerna är sagolika. Jag var förtjust i att ha alla de vackra vikingakläderna på mig. Min karaktär Sigrun bjuder på en stor fest med dans, musik och mat. Det kändes som karaktären bar med sig en nerv, det gäller att hålla sig på god fot med folket på bygden. Även när Sigrun dansade på festen var hon på jakt efter skvaller, berättar Andrea Larsdotter.

”Det är kul att vara med och lyfta fram vår egen historia med svenska kostymdraman. Båda filmerna har inslag av övernaturlighet och skräck, men har också betydligt mer drama och känslor än vad man kanske räknar med på förhand”, säger Urban Bergsten. Foto: Marcus Möller.

Andrea Larsdotter spelar högadliga Sigrun. Foto: Marcus Möller.

Urban Bergsten minns svettiga inspelningsveckor i fjol. Foto: Marcus Möller.

Svettig inspelning

The Huntress – Rune of the Dead är en engelskspråkigt familjedrama med inslag av skräck. När Runas pappa försvinner på en vikingafärd blir hon tvungen att axla rollen som familjens försörjare. Någonting är på väg mot Runa och hennes familj, något mörkt och ondskefullt.

Inspelningarna ägde rum på Adelsö i Mälaren under några sommarveckor i fjol. Men innan kameran började rulla var skådespelarna själva med att under fyra dagar bygga upp den gård som har en central roll i filmen.

– Man fick ha tillit till att det skulle funka när man stod där och byggde. Man hade ingen aning om hur det skulle bli, men det var häftigt att se det färdiga resultatet. När man gör film på det här intensiva sättet blir man som en liten filmfamilj på ett helt annat sätt än i större produktioner, säger Urban Bergsten.

– Det var ett fantastiskt gäng som vi ser fram emot att jobba med igen, detta är första filmen i en trilogi, säger Andrea Larsdotter.

– Vi hoppas att redan nästa sommar kunna filma uppföljaren, säger Urban Bergsten.

Fakta

Rutinerad skådistrio

Andrea Larsdotter

Spelade nyligen huvudrollen i den uppmärksammade Miraculous Weapons inspelad i Sydafrika. Hon spelar snart in långfilmen Maskrosbollar, där hon också gör en av huvudrollerna. Är 51 år och bor i Bergshamra sedan 1996.

Urban Bergsten

Urban Bergsten har bland annat medverkat i Legend of Dark Rider och Vilsen. Just nu ses han även i succéserien Fartblinda på TV4 och Cmore. Är 49 år och bor i Bergshamra sedan 1998.

Thomas Hedengran

Har genom åren medverkat i filmer som Borg, Jägarna, Hamilton och i olika projekt med Galenskaparna. Är 54 år och bor i Bergshamra sedan 2004.

Visa merVisa mindre

Jag gick ner åtta kilo på tre veckor

Prisad vikingaskräck

I början av oktober hade vikingaskräckfilmen Draug internationell premiär. Filmen visas bland annat på SF Anytime och har plockat hem tunga internationella priser. Thomas Hedengran och Urban Bergsten har varsin roll i filmen, som Urban Bergsten beskriver som en blandning av roadmovie och western, fast i Hälsinglands djupa skogar på 1000-talet.

– Det var fantastiska platser och miljö, naturen spelar en stor roll i filmen. Ödmården som vi spelade in i är riktig urskog, säger Thomas Hedengran.

– Båda filmerna är bland det häftigaste jag har gjort, men också bland det jobbigaste. Under inspelningarna av Draug i Bollnäs gick jag ner åtta kilo på tre veckor. Vi spelade in 12 timmar per dag, det var jättevarmt och man fäktades, klättrade och red i tunga vikingakläder. Jag känner extrem stolthet över båda de här filmerna, säger Urban Bergsten.

Fakta

Vad är en draug?

I den fornnordiska mytologin är draugen en slags zombie, ofta någon som har blivit dräpt orättfärdigt och har hämnd att utkräva.