Bergshamras stolta Pridetåg

Det började för fem år sedan när några kompisar ville hitta på något kul. I dag är Bergshamra Pride en folkfest som lockar deltagare från hela Stockholmsområdet.

  • Publicerad 21:13, 26 maj 2018

Pride är så trevligt.

Niklas Udd och tjejkompisarna Lina, Hanna och Anna, alla fyra med Bergshamraanknytning, satt och snackade om att man borde hitta på något lokalt. Året var 2014.

–  Vi ville dra igång något som både var roligt och viktig, berättar Niklas.

Resultatet blev Bergshamra Pride – det första Pridetåget som inte var knutet till en stad. I dag har flera stadsdelar och mindre orter följt efter. Vilma hade rest från Täby för att delta i årets Bergshamratåg.

– Jag har gått i Norrtäljes tåg två gånger och det stora tåget i Stockholm tre gånger. Men det här är första gången i Bergshamra. Pride är så trevligt, sa Vilma.

Precis som vanlig vanligt startade tåget vid Kraus torg i södra Bergshamra, följde Pipers väg och fortsatte över bron och fram till Bergshamra torg via Björnstigen.

På torget blev det både tal och uppträdande – som alltid den här våren i strålande solsken och runt 25 graders värme.

Pridefestivaler firas över hela värden och inspirerades ursprungligen av en serie våldsamma demonstrationer efter en polisrazzia mot homosexuella och transpersoner på baren Stonewall Inn i New York hösten 1969.

Händelserna i New York anses vara en vändpunkt eftersom det var första gången gayrörelsen slog tillbaka.

Årets stora Pridefest i Stockholm pågår mellan den 27 juli och 5 augusti. Själva Pridetåget ringlar fram genom Stockholms gator lördagen den 4 augusti.