Väsbypolitikern Leif Berglund (S) avgår efter skandalen med nazist-uttalanden. Foto: Carlos Montecinos/skärmdump från film

Berglund (S) avgår efter nazist-uttalanden

Väsbypolitikern Leif Berglund (S) avgår efter skandalen med nazist-uttalanden. Han tar beslutet om att lämna sina uppdrag för att inte vara en belastning i valet, uppger Berglund.

  • Publicerad 18:05, 13 jul 2018

Leif Berglund (S), som under mandatperioden suttit som kommunfullmäktiges ordförande i Upplands Väsby, blev i helgen smygfilmad när sa att Väsbypolitikerna Ismo Salmi (KD) och Robert Pettersson (MED) var nazister.

Berglund ångrar sig

Han har gått ut offentligt och tagit tillbaka dessa uttalanden och även bett om ursäkt. Nu väljer Leif Berglund alltså att avgå som kommunfullmäktiges ordförande. Han lämnar också sin plats i fullmäktige.

Leif Berglund har arbetat över 20 år i socialdemokraternas tjänst i Upplands Väsby. På torsdag berättade han att det var han och en nära vän, som han jobbat med i många år inom politiken, som skrev ihop den ursäkt som han lade ut på Facebook sent på onsdagen.

Tystnad från partikamraterna

Ingen från S-ledningen i Upplands Väsby har officiellt gått ut med en kommentar eller ursäkt eller för den delen kontaktat tidningen efter nazist-uttalandena blev kända. Tystnaden har varit kompakt trots avgångskrav.

När Mitt i Upplands Väsby på fredagen talar med kommunalrådet Ann-Christin Martens (S) är hon på semester och vill inte svara på om hon har kvar förtroendet för Berglund. Hon har inte diskuterat saken med sina kollegor, säger hon.

– Vi har inte haft någon diskussion. Jag förutsätter att Mathias Bohman hanterar frågan tillsammans med arbetarekommunens ordförande Erika Fransson.

Tidningen har försökt att nå kommunalrådet Mathias Bohman (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Upplands Väsby. Även han är på semester och har telefonen avstängd.

Förtroendekris i partiet?

Erika Fransson (S), arbetarekommunens ordförande i Upplands Väsby, ringer däremot upp snabbt.

Har ni kvar förtroendet för Leif Berglund?

– Vet du vad, jag får återkomma till dig, svarar Erika Fransson då.

Minuter senare skickar Leif Berglund (S) ett sms till Mitt i Upplands Väsby, där han meddelar att han lämnar sina politiska uppdrag:

”Jag har i dag (fredag) på eget initiativ, efter kontakt med Socialdemokraternas ordförande i Upplands Väsby, till Upplands Väsby kommun lämnat in min avsägelse som kommunfullmäktiges ordförande och uppdraget som fullmäktigeledamot”, skriver Berglund i uttalandet.

”Vill inte vara belastning i valet”

Leif Berglund är märkbart berörd när Mitt i ringer upp honom angående beskedet att avgå.

Varför tar du det här beslutet?
– Både efter övervägande för min egen personliga del, men sedan naturligtvis också för att inte vara en belastning för det socialdemokratiska partiet här Upplands Väsby i valet, säger Leif Berglund.

Varför kommer beslut nu?
– Man måste få tänka igenom en sak många gånger och man måste prata med en hel del personer också. Då växer ett beslut till slut fram.

Hur känns det nu?
– Nej, jag passar på den frågan. Det hör inte.

Har du tagit det här beslutet för att partiet saknar förtroende för dig?.

– Nej. Det är ett eget beslut.