Efter år av krångel blev Skärholmborna lovade en ny bergbana 2021. Men i september meddelades att planerna skjutis upp.

Lemia Marie Suleiman som bor i området tycker det är problematiskt att bergbanan så ofta är trasig.

– Det är svårt för äldre, barnfamiljer och funktionshindrade. Ibland tar bussen inte med rullatorer, rullstolar och barnvagnar. Själv går jag oftast men har jag handlat mycket så blir det tungt, säger hon.

Coronapandemin har ökat problemen med ersättningsbussar.

– Bussen går väldigt sällan, om alla inte får plats kan man få vänta 30 minuter, det är väldigt länge nu när det blir vinter och kallt, säger Lemia Marie Suleiman.

"Besvärligt för små barn"

Johanna Vingren är på väg till Ekholmsparken med sin 4-åriga dotter Lucia. Hon jobbar med barngrupper i Svenska kyrkan och sedan corona slog till träffas de utomhus. Med sig har hon en vagn med filtar, fika och annat material som de ska använda på träffen.

– Det är jättedåligt att bergbanan så ofta är trasig. För små barn är det jättebesvärligt att gå upp för alla trapporna. Då kan vi inte heller ta med vagnen utan barnen måste hjälpa till att bära, säger hon.

Enligt Semseffin Girgin, en av chaufförerna som kör ersättningsbussen för bergbanan, har de anpassat sig till corona genom att endast ta in 5 till 7 passagerare i bussen som egentligen har plats för 15.

– Bussen går varje kvart. Men om det är många som vill åka så tar vi inte med alla utan får åka i omgångar och hämta dem när vi har lämnat passagerare här, säger han.

Vill påskynda reparationen

Nu kräver stadsdelsnämnden att trafikkontoret gör något åt problemen. Detta genom att påskynda reparationen av bergbanan och säkerställa att det sätts in fler ersättningsbussar som är tillgängliga för alla.

– Att bergbanan inte fungerar är helt ohållbart, säger Salar Rashid (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden som tillsammans med V och Fi ligger bakom skrivelsen.

Men någon ändrad tidsplan verkar inte vara aktuell.

– Vi kan inte jobba snabbare än vi gör, banan börjar byggas 2022, säger Margit Norén, projektledare på trafikkontoret.

När det gäller bussarna är det mer oklart vad som ska ske.

– Jag har inte fått deras hemställan än så jag kan inte svara på hur det blir, säger Ingemar Flygare, driftansvarig för ersättningsbussar på trafikkontoret.