Berga gård ligger på Kyrkogårdsvägen nära E18 och Danderyds kyrka. Foto: Louise Jacobson

Berga gård kan bli kafé – eller konsthall

Till sommaren hoppas kommunen att Berga gård ska öppna för allmänheten. Tolv aktörer har ansökt om att få driva verksamheten och nästan alla vill driva kafé.

  • Publicerad 10:40, 8 nov 2018

I augusti gick Skandiamäklarna ut med en annons där de letade efter en hyresgäst till historiska Berga gård. Hyresgästen skulle driva någon form av publik verksamhet – till exempel kafé, utställning eller handelsträdgård – på gården och den 8000 kvadratmeter stora tomten. Tolv aktörer tampas om kontraktet när ansökningstiden nu gått ut.

Främst är det förslag åt kaféhållet med olika koncept och inriktningar

Marcus Nybom, näringslinsstrateg Danderyds kommun

– Det har varit ett väldigt stort intresse och det har varit bra, genomarbetade ansökningar, säger Marcus Nybom som är kommunens näringslivsstrateg. Främst är det förslag åt kaféhållet med olika koncept och inriktningar och det hade vi också exempflierat i annonsen.

Berga gård har tidigare varit tjänstebostad till kommundirektören Åke Karén som bodde där i över 20 år, och även efter  anställningens slut. Läs mer om det här.

Djursholms AB avgör

Den ideella föreningen Danderyds konsthall har sedan länge legat på kommunen om att få driva kulturverksamhet på Berga gård. Nu har föreningen lämnat in en ansökan där de yrkar på hyresbefrielse. Marcus Nybom utesluter inte det alternativet.

– Det kan bli en aktör eller så kan det bli en aktör som hyr ut till flera andra aktörer. Berga gård har förvärvats av kommunens fastighetsbolag Djursholms AB under hösten. De inkomna förslagen kommer att presenteras för bolagets styrelse i december.

Överlåtelsen bedöms vara gynnsam för såväl kommunen som bolaget skrivet kommunstyrelsen i sitt protokoll från 3 september. Fullt uthyrd kan Berga gård ge hyresintäkter på upptill 200 000 kronor per år.

Kommunens förhoppning är att  Berga gård ska öppna för allmänheten till sommaren. Innan dess ska byggnaden tillgänglighetsanpassas och få nya toaletter och nytt kök.

Fakta

Berga gård

Berga gård ligger invid Danderyds kyrka på, Den historiska gården har troligen funnits sedan vikinga- och medeltiden.1572 erhöll Gustaf Banér gården som förläning. På gården har det bland annat drivits jordbruk och småskola. Den nuvarande manbyggnadens äldsta delar är från 1700-talet och gården är den enda bevarade resten av en 1700-talsmiljö som sträckte sig från Mörby till Danderyds kyrka, men som till största delen förstördes under sextiotalet .Idag ägs den av kommunen och har använts som tjänstebostad.

Källa: Danderyds kommun
Visa merVisa mindre