Berättelser från terrorns centrum samlas i ny bok

Författaren Benny Haag och polisen Pär Carlsson har samlat 19 berättelser från terrorns centrum den 7 april. – De här människorna har gett så mycket av sig själva, säger Benny Haag.

  • Publicerad 09:17, 21 okt 2018

Skådespelaren och författaren Benny Haag har tillsammans med vännen och polisen Pär Carlsson (som var tillförordnad biträdande chef vid Norrmalmspolisen den 7 april) skrivit boken Drottninggatan – 19 röster från den 7 april.

– Det här är autentiska berättelser från de som var med i händelsernas centrum, säger Benny Haag.

Redan i juni 2017 – tre månader efter attacken – träffade vännerna en förläggare. Och efter att ha arbetat med boken i 16 månader och träffat 19 personer som var mitt i terrorn ges nu boken ut den 25 oktober.

– Jag började med att träffa en person som satt i sin bil bara 15 meter från Åhléns. Jag blev så oerhört berörd av att prata med honom så vi kom fram till att vi skulle träffa de som var i händelsernas centrum, säger Benny Haag.

Inte gått ut tidigare

Berättelser från ögonvittnen, ambulanspersonal och poliser varvas med utdrag från polisförhör med Rakhmat Akilov i boken.

Benny Haag på Drottninggatan.

De flesta som medverkar har inte berättat om sina upplevelser någon annanstans.

Hur har det varit att ta del av alla berättelser?

– Jag har gått från varje människa jag träffat och varit väldigt berörd. De här människorna har gett så mycket av sig själva, och det är det finaste man kan göra tycker jag. De har varit väldigt öppna med vad de varit med om och jag tror att poliserna har haft en vilja att berätta om det polisiära arbetet, säger Benny Haag.

Vad hoppas du att folk som läser den här boken tar med sig?

– Jag hoppas att människor som läser boken tror på människan, för det är det vad det handlar om. Den medmänsklighet, empati och sättet som folk upp på är helt oerhörd, säger Benny Haag.