Alexandra Anstrell (M) har lämnat in en ansökan om skyddsjakt på Södertörnsvargen. Foto: Mitt i

Södertörnsvargen fångad på bild i Österhaninge av Jill Henriksson. Foto: Läsarbild Jill Henriksson

Ber nu till länsstyrelsen: Börja jaga vargen

Länsstyrelsen har på tisdagen fått ett mejl från Haningemoderaternas ordförande Alexandra Anstrell – där ber hon länsstyrelsen att nu söka om skyddsjakt på Södertörnsvargen.

  • Publicerad 21:25, 10 okt 2017

Mitt i har tidigare berättat om att Moderaterna i Haninge ända sedan första fårattacken i Haninge velat att Södertörnsvargen skjuts.

Och länsstyrelsen i Stockholm har på tisdagseftermiddagen fått ett mejl från Haningemoderaternas ordförande Alexandra Anstrell.

I mejlet ber hon länsstyrelsen att nu börja utreda skyddsjakt på den så kallade Södertörnsvargen.

”Som det finns skrivet i Förvaltningsplanen för stora rovdjur så ska det råda en god samexistens och det får inte heller bli påtagligt svårare att hålla tamdjur. Det är inte god samexistens idag och det är påtagligt svårare att hålla tamdjur”, skriver Alexandra Anstrell bland annat.

– Den här vargen ger sig nu in i trädgårdar och smiter runt bland förskolor. Den skapar för mycket otrygghet, säger Alexandra Anstrell till Mitt i.

Varför mejlade du just i dag?

– Därför att jag fått många samtal från oroliga hundägare och småbarnsföräldrar. Jag har också varit runt i kommunen och talat med oroliga bönder, stallägare med mera. Efter samtalen står det än mer tydligt att vargen har ett onormalt beteende, säger Alexandra Anstrell.

Kritiserar passiviteten

Alexandra Anstrell menar att det är väldigt problematiskt att vargen tagit sig in i Brandbergen.

– Den var vid förskolan och höghusområdena, mitt inne i tättbebyggt område. Med sådant beteende ökar ju risken för angrepp på tamboskap, hundar och katter, säger hon.

Alexandra Anstrell tycker att såväl Haninges kommunledning som länsstyrelsen varit alltför passiva i frågan.

– Jag skrev till Meeri Wasberg (Haninges kommunstyrelseordförande) i förra veckan och föreslog att S och vi tillsammans kunde sätta ihop en skrivelse för Haningebornas bästa. Men det var kalla handen. Socialdemokraterna har inte för avsikt att agera.

– Och länsstyrelsen ska kunna agera tidigare. Att vara såhär närgången är inte ett normalt beteende hos en varg, säger Alexandra Anstrell.

Har du haft kontakt med länsstyrelsen innan ditt mejl?

– Jag tog upp vargfrågan informellt med tillförordnade landshövdingen (Åsa Ryding red anm) för 1,5 vecka sedan. Hon tyckte inte att det var en så enkel fråga, och det är det inte, men man måste ju kunna ta beslut även i sådana frågor, säger Alexandra Anstrell.

Hon menar att Haningebornas trygghet ”står på spel”.

Det är boskap du är rädd att vargen ska fortsätta att ta, inte barn?

– Jag menar att folk känner sig otrygga, det kan vi inte påverka med all statistik i världen. När man säger att vargen inte tagit människor på 200 år, förutom det som skedde på Kolmården, så ska man veta att det beror på två saker: att vargen i stort sett varit utrotad och att en normal varg skyr människan.

Länsstyrelsen har sedan tidigare beslutat om skrämselåtgärder, genom gummiskott, mot vargen.

Det räcker inte, menar Alexandra Anstrell.

Gummikulor fel väg

– Gummikulorna kräver ju enorm precision, och rätt ögonblick. Du kan inte bara gå ut och skjuta ”random” gummikulor mot vargen. Kommer du för nära med kulorna skadar du ju den, säger hon.

Södertörnsvargen har hittills dödat fem får och en katt i Haninge.

Länsstyrelsen har ännu inte svarat Alexandra Anstrell eller beslutat om skyddsjakt.