Benknotor hittades i Stadsmuseets golv

Benknotor, ryskt fängelseklotter, spritflaskor och kullersten från 1600-talet. Tidigare okända fynd görs just nu vid Stadsmuseet. Mitt i fick följa med innanför byggplanket.

  • Publicerad 09:23, 20 jun 2017

Stora byggplank omger just nu Stadsmuseet, som ligger vid Södermalmstorg vid Slussen. Innanför stängslet pågår en renovering av den gamla 1600-talsbyggnaden – från topp till tå.

Mitt i fick följa med på en rundvandring i huset, som ska stå färdigt hösten 2018.

Det första vi möts av är stora högar med jord och sten som ligger på gården.

Materialet har tidigare legat som fyllnadsmaterial under golvet i bottenvåningen på museet. Här ska den nya ventilationen ligga.

Benknotor bland gruset

När golven grävdes upp hittades även gamla ben och skelettdelar. Ytterligare en benbit snubblar vi över när vi går runt i utgrävningarna.

– De är troligtvis från gris, som hamnat i fyllnadsmaterialet i golven, säger Charlotte Magnusson, projektledare för renoveringen.

Gamla spritflaskor

Andra fynd har gjorts när isoleringen i kattvindarna, alltså vindsutrymmet under yttertaket, har tagits bort. Undangömt fanns allt i från gamla barnskor till tomma pavor av pilsner, starkvin och sprit.

De skyldiga till dryckenskapen tros vara byggnadsarbetare som varit törstiga under museets renovering på 1940-talet.

En annan överraskning var tidigare okänd kullersten från slutet av 1600-talet som hittades utanför den gamla huvudentrén vid den södra sidan av huset.

Nu ska Stadsmuseet rustas upp

Klotter i fängelsehåla

Och i en gammal fängelsehåla, som geografiskt ligger under Götgatsbacken, har man hittat klotter från en fånge som på ryska ristat in ”sten är kallt”, troligtvis på 1700-talet.

Stadsmuseet stängdes i början av 2015 för renovering. Nya museet kommer öppna hösten 2018 och kommer bland annat få större öppna ytor, bli mer tillgängligt, ljusare och få större utställningslokaler med en ny permanent utställning.

Kostnaden för renoveringen är 140 miljoner kronor.

Stadsmuseet får in många texter efter dådet