Slutat. Benjamin Dousa (M) ser tillbaka på sin tid i Rinkeby-Kista. Foto: Emma Löf Hagström

Benjamin Dousa: "Vi borde agerat tidigare"

Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd tidigare ordförande Benjamin Dousa (M) lämnade politiken vid årsskiftet. Nu ser han tillbaka på tiden i stadsdelen med blandade känslor.

  • Publicerad 15:00, 23 jan 2021

Benjamin Dousa började engagera sig politiskt redan 2007. Fyra år senare kom han in i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, först som ersättare och sedan som vice ordförande, innan han 2018 blev vald till ordförande.

Åren som politiskt engagerad i Järva beskriver han som speciella.

– Järva är ett fantastiskt område med mycket kultur, starkt föreningsliv, många ideella eldsjälar, folk som alltid ställer upp för varandra – men vi har väldigt stora problem kopplat till brottslighet och integration, säger han.

Han anser att en hel del har förändrats sedan han först blev aktiv.

– När jag var nyvald i nämnden 2011 var en av de största frågorna bilbränder, runt 2014-2015 nådde det kulmen. Men det är inte i närheten av de skjutningar, grova rån och mord som sker i dagsläget, situationen har eskalerat.

Vad kunde ni ha gjort annorlunda?

– Sett i efterhand borde alla agerat tidigare, de problemen vi har i Järva uppstod inte på en natt. Alla borde sett och gjort mer direkt vid första varningssignalen.

Vad är du mest stolt över?

– Jag har haft några fokusområden på min lista. Integration, brottslighets- och trygghetsfrågan, att prioritera välfärdens kärna och hålla hårt i skattebetalarnas pengar – något jag tycker att vi lyckats med och gjort framsteg inom.

Du har blivit skarpt kritiserad för hanteringen om nedläggningen av Ungdomens hus och Reactor. Står du för hur du agerade då?

– Självklart, det är fullständigt oacceptabelt att vi låtit kriminella strukturer befinna sig så nära och bara låta det pågå. Ribban har sänkts i Järva, saker som aldrig skulle accepterats på Östermalm accepteras här. Något behövde göras.

Var det rimligt att gå ut i media och prata om personalen?

– Jag står för att jag gick ut och sa att vi behöver en ny personaluppsättning för att få ett stopp på det som pågick. Sedan har det blivit en generell diskussion om huruvida media, politiker och andra svartmålar Järva och att man borde lyfta fler goda exempel, men min åsikt är att har vi problem ska vi prata om dem.

Vad skulle du vilja säga till invånarna?

– Fortsätt engagera er. Till mig har folk kommit fram på Ica, gett kommentarer och kommit med idéer titt som tätt. Sådant kan bidra till förändring. Sedan vill jag tacka för de här åren, det har varit en stor ära för mig att få tjänstgöra här. Jag bor kvar i Kista och kommer fortsätta brinna för Järva.

Benjamin Dousa har ersatts av Ole-Jörgen Persson (M), som tidigare varit ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd.

Benjamin Dousa

Ålder: 28

Bor: Kista

Gör: Lämnade 2020 sina politiska uppdrag som ordförande i Moderaternas ungdomsförbund (MUF), samt som ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd. Är nu vd på tankesmedjan Timbro.

Visa merVisa mindre