Benjamin Dousa om klassresan från Husby

I romandebuten ”Snöflingorna faller över Husby” skriver Benjamin Dousa (M) om det Husby han växte upp i och hur det ser ut i stadsdelen i dag. Han skildrar sin egen generation ”snöflinga” – unga som curlats fram i livet utan motstånd.

  • Publicerad 13:35, 19 jun 2018

– Snöflingegenerationen är ett begrepp som blivit ganska stort på internet. Det är klart att det finns många unga som anstränger sig, men det finns väldigt tydliga inslag i min generation av unga som inte är beredda att jobba hårt, säger 25-årige Benjamin Dousa.

Som 22-åring blev han den yngste politikern i Stockholms stad. Han är vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd och ordförande i MUF.

Har kämpat hårt

Benjamin Dousa växte upp i Husby med sin ensamstående mamma och har fått kämpa hårt för att ta sig dit han är i dag.
Nu har han skrivit en bok om uppväxten, Husby och om hans generation – ”snöflingorna” – som han menar har en del i ansvaret över den ökande segregationen.

Dels syftar han på medel- och överklassens generation som ofta hamnar i maktpositioner i samhället utan att ha någon förankring i de utsatta områdena.

Curlad generation

– Om man aldrig har varit ute i Husby är det svårt att ta beslut som gynnar integrationen.

Men han menar även att de som kommer från de utsatta områdena också bär ett ansvar.

– Curlingmentaliteten finns även i förorterna, många tänker att andra ska leverera jobb åt dem, utan att de själva behöver anstränga sig. För mig var det fria skolvalet avgörande.

Lokalkändis till mamma

Vad alla inte kanske vet är att Benjamins mamma är Sonja Dousa, som också är en kändis i området för sitt engagemang i Kista SC och verksamheten i Akalla by.

I boken skildrar han hur han hjälpte sin mamma att städa på hennes städjobb.

– Det är absolut en av de vanligaste frågor jag får, om hur det kommer sig att jag blev moderat. Jag är moderat för att mamma var städare och för att jag har fått slita hårt för att komma dit jag är idag vilket har präglat mina värderingar.

Bytte till innerstadsskola

Benjamin Dousa gick i grundskolan i Kista, men bytte till Engelbrektsskolan i innerstan till högstadiet.

– Det var mamma som satte mig där för att jag skulle få en bra skola. Till en början var det svårt att komma in och umgås med barn från den övre medelklassen. Min lärare Janina betydde otroligt mycket för mig, hon lärde mig de nya sociala koderna, berättar Benjamin Dousa.

Efter gymnasiet kom han in på Handelshögskolan i Stockholm, som är känd för att utbilda framtidens makthavare inom näringslivet.

Kan varenda kvadratmeter här

Som vuxen har Benjamin Dousa lärt sig att röra sig bland alla sociala skikt i samhället. Men det är fortfarande Järva som är hemma för honom. Han bor kvar i Kista och har inga planer på att flytta.

– Jag trivs väldigt bra här, jag är uppvuxen i Husby och Kista och kan varenda kvadratmeter här. Det skulle kännas konstigt att bo någon annanstans.