Plats tio. Där hamnade Järfälla förra året i SCB:s statistik över Sveriges kommuner där bostadsrätterna är fler än hyresrätterna.

I dag står Järfällahus AB för de flesta hyresrätterna i kommunen. Men med allt fler nybyggen, där bostadsrätter är den vanligaste upplåtelseformen, och ombildningar hänger inte byggandet av hyresrätter med. Den 7 april i år sålde Järfällahus AB 149 hyresrätter i Hårsta backe för 275 miljoner till bostadsrättsföreningen.

I kommunens bostadsförsörjningsprogram från 2021 varnades det för att allt färre hyresrätter leder till en ökad kötid för att få en bostad via Järfällahus. I dag ligger den genomsnittliga kötiden på sju år – kötiden låg 2016 på fem år.

"Jag vill flytta"

21-åriga Benjamin Samsudin har stått i Järfällahus bostadskö i drygt tre år.

– Ibland känns det lite värdelöst. Det dyker upp kanske två eller tre lägenheter på hemsidan men då är det en hyra på 7 500 - 10 000 kronor, säger Benjamin.

Han bor fortfarande hemma med familjen i Västra Jakobsberg.

– Jag vill absolut flytta, men i nuläget känns det mer långsiktigt att bo hemma och spara ihop för att sen köpa en bostad. Bland kompisar tänker man att det är mer stabilt att köpa sin egna bostad i stället för att behöva flytta runt.

Kanske blir det några år kvar hemma eller så flyttar han utomlands, i nuläget är Benjamin okej med att bo hemma.

Var skulle du vilja bo i dag om du fick önska?

– Barkarbystaden, där finns det fräscha nyproduktioner.

Såhär svarar politikerna

Järfällas politiker svarar på frågan: Hur ska ni se till att fler som letar bostad ska hitta ett hem till överkomlig hyra eller kostnad?

https://www.mitti.se/nyheter/valfragan-sa-vill-jarfallas-partier-losa-kommunens-bostadssituation/repvdz!57OjCR7eG8mswaVArRUVlA/