Fågelskådning. Bengt Sylvan tar sikte på pensionärslivet då han ska lägga mer tid på andra saker, som fågelskådning. Foto: Stefan Källstigen

Bengt Sylvan lämnar politiken

Efter ett kvarts sekel lämnar Bengt Sylvan politiken för att få mer tid till idrott, pensionärslivet och barnbarnen.

  • Publicerad 16:00, 28 nov 2021

Det jag inte kommer sakna är att sitta i kommunfullmäktige.

Efter drygt 25 år slutar nu Bengt Sylvan som lokalpolitiker.

Anledningen är att han vill ha mer tid till barnbarnen och sina intressen, berättar han. Dessutom tycker han att det finns ett bäst före datum för politiker. Han stannar dock kvar i partiet, berättar han.

– Jag har ett kvarts sekel nu inom politiken. Det finns annat och göra också. Jag vill absolut inte bli någon gammal sur gubbe som är förbannad på allt och alla. Det har vi tillräckligt med i lokalpolitiken i Danderyd, säger Bengt Sylvan.

Mitt i besöker honom i hans hem i Enebyberg, som ligger ett stenkast från hans andra hem – Enebybergs IP. Det var där som hans idrottsintresse odlades, där engagemanget för idrotten även förde honom in i politiken.

– Vi slogs om en ishall och moderaterna var då enväldiga härskare. Så jag kände att "If you can't beat them, join them", säger han.

"Jag är socialliberal"

Sylvan kommer ursprungligen från Vännäs, Västerbotten. Han flyttade till Danderyd som sjuåring och har bott här nästan hela sitt liv, med en kort avstickare i Sollentuna.

Intresset för politiken kom med idrottsintresset. Han sammanfattar varför det blev Liberalerna (då Folkpartiet).

– Jag kallar mig för socialliberal. Friheten för individen är viktig, samtidigt som jag tycker samhället har ett ansvar att skydda våra svagaste medborgare. Deras värdegrund stämde överens med min, säger han.

Vill ge plats till unga

Under åren har det varit många turer. Bengt Sylvan vill dock inte lyfta upp något speciellt låg- eller vattenmärke.

– Jag har trivts jättebra med att vara politiker. Träffa danderydsborna, fixa potthål och rusta upp kajer. Det vardagliga har varit det roligaste. Det jag inte kommer sakna är att sitta i kommunfullmäktige.

Enligt honom behövs det fler unga krafter. Vilket även är en anledning till att han lämnar, berättar han.

– Vi har en överrepresentation av äldre, och det är inte bra. Skulle jag komma in som 40-åring i politiken idag, då tror jag inte jag hade velat fortsätta. Det behövs en blandning.

I december nästa år är tanken att bli pensionär på heltid, då han planerar sluta som ungdomsledare på Svenska golfförbundet. Han vill inte avslöja vem han tror kan fylla hans skor i kommunstyrelsen.

– Vi får se vem det blir. Det finns många bra kandidater.

Pensioneras. Bengt Sylvan (L) slutar som ordförande i tekniska nämnden och som ledamot i kommunstyrelsen efter 25 år som politiskt aktiv. Foto: Stefan Källstigen

Mer om Bengt Sylvan

Bengt Sylvan kommer från Vännäs, Västerbotten. Han flyttade till Danderyd som sjuåring, med en kort avstickare till Sollentuna.

Är en av tre hedersordförande i Enebybergs IF.

Har bland annat arbetat som idrottslärare på Skarpängsskolan och Danderyds gymnasium.

Gillar du padel?

”Ja, och alla som säger att de inte gillar padel har inte fattat grejen. Det är en fantastisk sport”

Visa merVisa mindre