Under onsdagen sätter länsstyrelsen in ett totalt eldningsförbud i Stockholm. Foto: Mostphotos

Bekräftat: Totalt eldningsförbud i hela länet

Länsstyrelsen ändrar sig och utökar nu eldningsförbudet. Under onsdagen kommer ett totalförbud att införas i Stockholms län och det är inte tillåtet att grilla på privat tomt längre.

  • Publicerad 12:11, 25 jul 2018

Under onsdagen gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut med en uppmaning till landets kommuner och länsstyrelser. De ville att ett utökat eldningsförbud skulle införas, något som redan gjorts på flera ställen i Sverige.

Länsstyrelsen i Stockholm meddelade så sent som på tisdagen att ett utökat inte var aktuellt. Men efter ett extrainsatt möte på onsdagen har de ändrat sig.

Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund var med i diskussionerna och bekräftar för Mitt i att totalförbudet är klart.

– Det kommer att kommuniceras och blir officiellt på eftermiddagen skulle jag tro, säger han.

Varför har ni ändrat er?

– När MSB kommer med en sån här uppmaning, då tycker jag det är överordnat oss. Vi har inte haft några problem med grillningar på privat tomt, men å andra sidan bli ju förbudet lite tydligare nu.

Tydligare vad som gäller

Ett utökat förbud omfattar alla platser – inklusive privat tomt – där det tidigare varit tillåtet att elda. Totalförbudet omfattar även alla typer av grillar med öppna lågor. Det betyder att elgrill är okej att använda, men inte gasolgrill.

– Förhoppningsvis leder det här till färre diskussioner om vad som omfattas och inte. Tidigare har vi blivit nedringda med frågor om grillningar. Något som tagit upp mycket tid som vi behöver lägga på att släcka bränder, säger Lars-Göran Uddholm.

Beräkningar ger att räddningstjänsterna i Stockholm bekämpar mellan 20 och 30 markbränder varje dag.

Grillning kan leda till böter

Förbrytelser mot totalförbudet leder till brott mot lagen om skydd mot olyckor och kan leda till dagsböter och alltså variera från person till person.

Om man som privatperson upptäcker grillningar tycker Lars-Göran Uddholm att man först ska försöka prata med grillaren. Om inte det ger gehör är polisen nästa anhalt.

– Skulle man inte komma fram där får man vända sig till oss så får vi komma och släcka grillen helt enkelt.

Respekten har varit låg

Förhoppningen är också nu att stockholmarna ytterligare förstår allvaret och slutar grilla i naturen.

– Många som bryter förbudet vet att det är förbud men tycker sig kunna hantera det ändå av någon anledning. Respekten mot myndigheter är låg, men jag hoppas att all uppmärksamhet vi får gör det tydligt vilka risker man tar med att elda. Inte bara för sig själv, konsekvenserna kan bli mycket stora, säger Lars-Göran Uddholm.

Klockan 15.30 på onsdagen meddelade till slut länsstyrelsen att totalförbudet trädde i kraft, och kommer gälla tills vidare.