Här städar ambulanssjukvårdare ur bilen vid Huddinge sjukhus efter att lämnat en patient. Foto: Läsarbild

Bekräftat: Stockholms första fall av coronavirus

Nu har det första fallet av coronaviruset bekräftats i Stockholm. En kvinna i medelåldern vårdas på Huddinge sjukhus.

  • Publicerad 19:41, 27 feb 2020

Uppdatering: Sedan denna artikel skrevs har flera fall av corona bekräftats i Stockholmsregionen. Klicka här för att läsa det senaste!

15 smittade i Stockholm – läs det senaste om coronaviruset


Under torsdagskvällen kom beskedet många har oroat sig för.

En person, en medelålders kvinna, från Stockholm har bekräftats smittad av coronaviruset.

Kvinnan som är det första bekräftade fallet i Stockholm har nyligen varit i Iran och vårdas just nu på Huddinge sjukhus.

Folkhälsomyndigheten bekräftar under torsdagen flera nya fall i Sverige. Totalt är sju personer just nu bekräftat smittade i Sverige. Fyra personer i Västra Götaland, en i Uppsala, en i Stockholm och en i Jönköping.

Det var väntat att vi skulle få nya fall av smitta i Sverige.

Britta Björkholm, avdelningschef Folkhälsomyndigheten

– Det var väntat att vi skulle få nya fall av smitta i Sverige. Hittills har alla fall av covid-19 koppling till resande. Direkt eller indirekt via nära kontakt med en smittad person och vi ser i nuläget inte någon allmän smittspridning ute i samhället, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten bedömer ändå att risken är hög för att fler personer kommer att smittas i Sverige. Sportlovet är en tid då många stockholmare är på resande fot i världen.

Blixtinkallad presskonferens

Under torsdagen höll Folkhälsomyndigheten en presskonferens. Där meddelades det att ett 90-tal personer i Stockholm har testats sedan utbrottet av coronaviruset.

Den kvinna som är smittad kom till Sverige för tre dygn sedan utan symptom men har sedan insjuknat.

– Vi har identifierat ett färre antal som kvinnan varit i kontakt med och hon mår efter omständigheterna väl, säger smittskyddsläkare Per Follin under presskonferensen.

Regeringen har meddelat att de har aktiverat sin krishanteringsgrupp. En grupp som innehåller flertalet myndigheter som ska samarbeta i frågan runt coronaviruset i Sverige.