Bekräftat: De vill bilda Haninges nya styre

Socialdemokraterna och Centerpartiet gör sig av med MP – och tar i stället in Liberalerna och Kristdemokraterna. På måndagen bekräftar S, L:s och KD:s gruppledare för Mitt i att man är överens om att försöka bilda koalition för de kommande fyra åren.

  • Publicerad 13:14, 5 nov 2018

– Vi ser att det finns mycket som förenar oss som vi skulle kunna bygga vidare på. Det finns bra förutsättningar för samarbete mellan de fyra partierna, säger Tobias Hammarberg, gruppledare för Liberalerna i Haninge, till Mitt i.

Nu ska S och C, som styrt Haninge tillsammans med MP under den gångna mandatperioden, alltså försöka bilda en koalition med L och KD som måste vara klar i december.

Kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) säger att partierna nu kommer att fortsätta föra samtal kring politiken, organisationen och strukturen så att alla bitar som behöver vara på plats i december är det.

– Det finns goda förutsättningar för att vi gemensamt ska kunna ta ansvar för att föra Haninge framåt, och jag tycker att vi haft en god samtalston.

Har ni partier förhandlat och pratat med varandra ända sedan valnatten?

– Det kan man inte säga. Det har varit en ganska utdragen process, med sonderande samtal som successivt blivit mer förhandlande samtal. Det blir alltid mer förhandling när man närmar sig en tidpunkt.

S, C, L och KD blir ett minoritetsstyre. Partierna samlar 27 mandat, lika många som dagens styre, och man kommer behöva stöda av andra partier för att få igenom politiken.

31 mandat krävs för majoritet.

Martin Strömvall, Kristdemokraternas gruppledare, säger att en avsiktsförklaring är påskriven mellan de fyra partierna och att samtalen och förhandlingarna mellan partierna ska fortsätta in i december.

– Vi får återkomma i december med ett förslag på en politisk plattform, säger han.

Har ni partier förhandlat och pratat med varandra ända sedan valnatten?

– Svaret på din fråga är att vi har prövat olika alternativ. Och det har sedan lett fram till det som vi tror är den bästa konstellationen i kommunen, säger Martin Strömvall.

Många i Haninge kanske är överraskade över att KD går in i en koalition med S?

– Vi har haft ett väldigt svårt parlamentariskt läge i kommunen. Och vår samlade bedömning efter de prövningar vi gjort av olika alternativ är att KD, L, C och S har bra former för att kunna ta tag i de utmaningar kommunen har och att även få kommunen på rätt riktning.

Mitt i har sökt Centerns kommunalråd i Haninge, Petri Salonen.