Bekir och hans söner driver krog tillsammans

Bekir Dölek tog över Grimsta krog vid årsskiftet och driver krogen med sina tre söner. – Vi vill skapa den där kvarterskrogstämningen, säger Bekir Dölek.

  • Publicerad 17:35, 25 maj 2018

En varm dag lider mot kväll. På Grimsta krogs uteservering har folk från kvarteret samlats. En far och hans tre söner välkomnar vid i entrén.

– Vi driver det som ett familjeföretag, säger pappa Bekir Dölek.

Bekir Dölek tog över Grimsta krog vid årsskiftet och sönerna Oscar, Rasmus och Ismail hjälper honom på helger och när de har tid.

– Det är första gången jag äger en krog själv. I början var det lite tungt, men med bra mat och service har det tagit sig uppåt. Folk är jättenöjda, säger Bekir Dölek.

Krogen har i Bekirs regi fått ny meny, ny inredning, uteservering – och inom kort ett nytt namn. För snart ska Grimsta krog, bli Oscars krog – efter äldste sonen.

– Han är min första ögonsten vettu, säger Bekir Dölek.

Ett återkommande gäng

På uteserveringen sitter grannarna Konny Midenlöv, Agneta Ericsson och Solveig Svensson. De bor i Beckomberga, men tar minst två gånger i veckan bussen till Grimsta för att äta på familjen Döleks krog.

– Det är bra priser, alla kan gå ut och äta här, säger Konny Midenlöv.

De menar att krogen fått ett lyft sedan Bekir tog över.

– Målgruppen har ändrats. De som bor i området kan umgås och lära känna varandra. Det har blivit en mötesplats, säger Konny.

Solveig Svensson fyller i:

– Det är ordning också, och det är nästan det bästa. Det är ingen stökig krog.

Bekir Dölek och stammisarna Agneta Ericsson och Konny Midenlöv. Foto: Pekka Pääkkö

Byggt en vip-soffa

En annan sak som får grannarna från Beckomberga att återvända hit är familjen Döleks bemötande.

– De bjuder på sig själva och det är en väldigt trevlig stämning, just för att Bekir är varm som person. Han är ambitiös och generös med sina gäster, säger Konny Midenlöv.

Bekir berättar att det är precis så han vill att Grimsta krog ska vara. Folk ska känna sig hemma.

–  Vi vill skapa den där kvarterskrogstämningen som i huvudsak handlar om trygghet. Det ska vara trevligt och tryggt att gå på en krog, säger Bekir Dölek.

Oscar Dölek stämmer in:

– Vardagsrum som vi kallar det. Folk ska kunna komma hit och ta en bira och slappna av.

Familjen Dölek har har till och med inrett en vip-soffa längst in i lokalen för de mest frekventa gästerna.

– Men nu till sommaren när alla sitter ute behövde vi en vip-soffa till uteserveringen också, så jag och en gäst har byggt en soffa i trä, säger Oscar Dölek och visar upp en bild på soffan på sin telefon.

Stammisarna är en stor del av Grimsta krog.

– Vi trivs med dem och de trivs med oss, säger Bekir Dölek.

”Vi finns där för varandra”

Krogen samlar alla slags människor, stammisar eller ej – såväl tonårsgäng som äldre sällskap besöker kvarterskrogen.

– Och det är en mångkulturell mötesplats, här samlas somalier, greker, svenskar, finländare, polacker och alla möjliga, säger Bekir Dölek.

När Bekir får frågan vad som skiljer Grimsta krog från andra kvarterskrogar svarar han:

– Att jag driver det med mina tre söner. Vi finns där för varandra och folk tycker om det. Det skapar en varm atmosfär, säger Bekir Dölek.

Fakta

Grimsta krog

Var: Grimsta, vid Vällingbyrondellen.

Funnits: 25–30 år, tippar Bekir Dölek, som själv tog över vid årsskiftet.

Antal stolar: 40–45 sittplatser.

Klientel: 18–70 år, blandat folk. Gästerna är Grimstabor och andra boende i närområdet.

Populära dagar: ”Många gäster varje dag”.

Bästsäljare: ”Vår plankstek, den har gjort succé!”.

Visa merVisa mindre

Här är tre andra kvarterskrogar i Västerort:

Hamit Tekbas, ägare av The Corner.

The Corner, Hässelby

– The Corner är en sportbar, restaurang och pizzeria. Vi serverar både på puben och pizzerian. Vi ligger vid mitten av torget och är ensamma här. 70 procent av kunderna är stammisar. När vi visar matcher brukar det vara mycket folk, samma när vi har trubadur och karaoke. Stammisarna är ett säkert kort och betyder mycket för oss. De kommer till oss när de går ut och de känner sig hemma här. De behöver inte säga vad de vill ha, jag bara serverar dem. Som kvarterskrog tror jag vi bidrar till området genom att ge liv till torget, mycket tack vare uteserveringen, säger Hamit Tekbas, ägare.

Babek Azizov, ägare.

Husman’s bar och bistro, Hässelby

– Vi serverar husmanskost på luncher och har à la carte på kvällarna. Det svensk kost, mycket kött och hamburgare. Husmans bar och bistro är gjord för människorna som bor här och vi har väldigt många stamkunder som kommer på lunchen fem dagar i veckan. Det är folk i alla åldrar, men på luncherna är det många byggarbetare och pensionärer, de gillar husmanskost. Stammisarna betyder mycket, det är dem som får runt allt. Vi har både nya kunder och stammisar. Stammisarna känner man, personalen känner stammisarna och brukar snacka om dagliga grejer med dem, säger Babek Azizov.

Max Korkmaz och Mirre på Restaurang Mirano.

Restaurang Mirano, Grimsta

– Vi är en mysig kvarterskrog i Grimsta med bra mat och personal. Våra stammisar är viktiga för oss och vi har en mycket nära relation till dem. De känner sig hemma här. Många av dem är Brommapojkarna-fans, de kommer hit före och efter match. När BP vann över Kalmar senast var det fart här, samma kväll hade vi karaoke så det blev extra fart. Ibland kommer även spelare förbi. Vi är en samlingsplats och här snackar folk om allt möjligt. Det är lugn stämning, inget bråk eller tjafs, säger Max Korkmaz.