OMTAG. Förvaltningsrätten ger kommunen bakläxa efter nekad assistans. Foto: Ulrica Andersson

Behovet av assistans hann inte utredas

Kommunen gav avslag på en flickas ansökan om personlig assistans enligt LSS, eftersom de själva hade för hög arbetsbelastning. Nu tvingas de utreda behovet och ge flickan stöd.

  • Publicerad 17:02, 3 maj 2018

En flicka ansökte om personlig assistans enligt LSS hos Sundbybergs stad, men fick avslag. Beskedet meddelades i januari i fjol och har överklagats till förvaltningsrätten.

I överklagandet anges att flickan har ett stort hjälpbehov som enligt kammarrättspraxis ger rätt till personlig assistans.

"Nämndens utredning är undermålig och har stora brister. Vid flertalet tillfällen framkommer direkta felaktigheter som hade kunnat rättas till om nämnden fullgjort sin utredningsskyldighet", skriver hennes ombud.

Social- och arbetsmarknadsnämnden har poängterat i rätten att avslaget inte är grundat på någon bedömning av flickans rätt till assistans. Istället handlar det om att kommunen inte hann med att ta reda på ordentligt hur det låg till.

Nämnden "stod inför valet att antingen avslå hennes ansökan utan att ha underlag för ett sådant beslut, eller att bevilja henne personlig assistans i avvaktan på att den faktiska utredningen slutfördes", uppger de i rätten.

Då valde kommunen att avslå ansökan.

Nu anser nämnden att flickan har hjälpbehov i genomsnitt 6,62 timmar i veckan, men att det behovet inte är tillräckligt omfattande för att hon ska behöva assistans.

Där håller förvaltningsrätten inte med. Flickan har behov av åtminstone 6,62 timmars assistans i veckan, enligt dem. Kommunen tvingas nu utreda omfattningen och bevilja stöd.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sida närmare en flytt till Sundbyberg

Nyheter Nu börjar förhandlingar om lokaler i Ursviks entré i Rissne. Efter Sidas Sumpan-intresse: Nu börjar förhandlingar om flytt till Ursviks entré i Rissne.tisdag 29/9 16:58

Allvarliga sprickor i 271 t-banevagnar – nu måste de svetsas

Nyheter De 271 tunnelbanevagnarna köptes in vid millennieskiftet och skulle hålla i 30 år. Men redan nu har de sprickor i stålkonstruktionerna. Region Stockholm tvistar nu med tillverkaren Bombardier för att...måndag 21/9 19:00

Moa Piraten sjunger om kärlek i Hallonbergen

Nyheter "Texten är både tragisk och komisk" Artisten Moa Piraten har länge velat skriva om Hallonbergen. Nu kommer hennes singel som handlar om obesvarad kärlek.måndag 21/9 16:46