Begränsad trafik i ­t-banan i sommar

20-minuterstrafik, enkelspårstrafik och korta tåg på Skarpnäckslinjen gör trafiken begränsad i sommar. – Det är klokt att planera sin resa, säger SL:s Jesper Pettersson.

  • Publicerad 09:51, 7 maj 2012

Linje 17 ska renoveras i sommar, med begränsad tågtrafik som följd. Tågen mot Skarpnäck kommer dessutom att börja gå först från Gullmarsplan, vilket betyder att resande från city mot Skarpnäck måste byta tåg här.

Tågen kommer att gå i skytteltrafik från Gullmarsplan mot Skarpnäck – fast på ett spår.

– Vi gör det här under sommaren, eftersom det är lågtrafik då. Men visst, det kan vara smart att planera sitt resande om man kan under den här perioden, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL.

Enkelspårs­trafik på Skarp­näckslinjen kommer att göra att tågen bara går var tjugonde minut. Dessutom kommer sträckan under en period att trafikeras med korta tåg.

– Om man kan undvika att åka under rusningstrafik är det bra. Det kommer att bli en månad då det blir trångt i tågen innan semestrarna sätter i gång.

Den 4 juni påbörjas renoveringen av Kärrtorps tunnelbanestation. Ena sidans plattform ska bytas ut och bron över Nytorpsgärde renoveras. Dessutom kommer delar av Nytorpsgärde att spärras av för att användas som förvaringsplats för material.

Även Skärmarbrinks och Hammarbyhöjdens perron­ger ska bytas ut, med start den 25 juni.

Det kommer inte att sättas in några ersättningsbussar på linjen, trots att det varje vardag under 2010 gick på cirka 28 000 personer på de sex stationer som berörs.

Framkomligheten på tunnelbanestationernas perronger kommer däremot inte att vara begränsad, enligt Jesper Pettersson.

Skarpnäckslinjen byggdes 1958. Bara den sista­ sträckan mellan Bagarmoss­en-Skarpnäck byggdes 1994.

Fakta

Störningar i tunnelbanetrafiken

Kärrtorps t-banesta­tion ska renoveras mellan den 4 juni och 12 augusti.

Tågen kommer att gå på ett spår från Skärmarbrink och söderut mellan den 25 juni och 12 augusti.

Den 16 juni–12 augusti kommer linje 17 att trafikeras med korta tåg.

Källa: www.sl.se

Visa merVisa mindre