I förra veckan blev en äldre man i Vallentuna uppringd av en kvinna som påstod sig jobba på Nordea. Hon sa att han utsatts för bedrägeri och låtsades koppla samtalet vidare till säkerhetsavdelningen.

För att få tillbaka pengarna uppmanades han swisha över 100 000 kronor. Enligt kvinnan var det ett sätt att följa hur pengarna flyttades över till banken.

När mannen gjort det frågade de om hans fru också hade konto i Nordea. Även hon lurades att föra över 100 000 kronor.

Tyvärr är fallet inte unikt.

Nio timmars samtal

I början av januari blev ännu ett äldre Vallentunapar vilselett på samma sätt. Bedragarna använde utmattningsmetoden och samtalet pågick i hela nio timmar innan de lyckats få makarna att skicka över 100 000 kronor var.

I båda fallen var de drabbade i 80-årsåldern.

Bedrägerierna mot äldre i Södra Roslagen avtar tyvärr inte och just nu är Vallentuna särskilt drabbat. Bara under de första veckorna i januari har 18 bedrägerier eller bedrägeriförsök anmälts.

– Tyvärr är det ingen topp. Det är ett högt och jämnt flöde, men det hade varit bättre om det varit en topp. Då hade vi kunnat hoppas på en nedgång, säger Anders Enqvist, brottssamordnare på polisen i Södra Roslagen. 

Luras om obetalda fakturor

Just nu är bedragarnas vanligaste tillvägagångssätt att påstå sig ringa från en bank eller inkassofirma och lura äldre människor att de har en obetald faktura. Sedan erbjuder de sig att hjälpa till att undvika en betalningsanmärkning. Bedragarna ger oftast ett vänligt och förtroendegivande intryck.

– Får man ett sådant samtal är det bara att lägga på. Kanske tror man som äldre att man ska höra att det är en lurig person. Men en duktig bedragare är skicklig på att inge förtroende. Man blir lurad om man inte är förberedd på att de låter väldigt trevliga.

Lägg på luren

Under januari hålls tre informationsträffar om äldrebedrägerier i Vallentuna.

– Egentligen skulle det räcka med att säga så här: Lägg på luren, lämna aldrig ut bankkonto och koder, använd aldrig bank-id när de ringer, säger Kurt Näslund som är en av de polisvolontärer som håller i träffarna.

Han och hans fru blev utsatta för ett bedrägeriförsök i fjol. De avbröt samtalet.

– Har man fyllt 70 är risken jättestor att man blir uppringd. De som håller på med bedrägerier jobbar nästan som telefonförsäljare. 

Den sista träffen äger rum på kulturhuset i Vallentuna centrum på tisdag, den 31 januari klockan 15.