Bedragarna ska bland annat ha uppmanat de drabbade att logga in med Mobilt BankID. Foto: Mostphotos

Bedrägerivåg mot äldre i Solna och Sumpan

Många äldre har under de senaste veckorna blivit uppringda av bedragare som utger sig för att jobba på banken. – Vi har tyvärr exempel på personer som har blivit av med väldigt mycket pengar, säger Johan Olsson, operativ samordnare på Solna-Sundbybergspolisen.

  • Publicerad 16:23, 13 jul 2018

Solna-Sundbybergspolisen har under de senaste veckorna fått in många anmälningar från äldre som har blivit kontaktade av bedragare via telefon.

De drabbade har blivit uppringda av både män och kvinnor som utger sig för att jobba på banken och behöver tillgång till kontoinformation och inloggningsuppgifter.

Det har även förekommit uppmaningar om att logga in med hjälp av Mobilt BankID.

– Vi har tyvärr exempel på personer som har blivit av med väldigt mycket pengar, men också många vakna som synar bluffen, säger Johan Olsson, operativ samordnare på Solna-Sundbybergspolisen.

Många ärenden på kort tid

Johan Olsson vill nu uppmana den drabbade målgruppen att vara extra vaksamma.

– Lämna aldrig ut några uppgifter om inloggning eller liknande – gå inte med på det, säger han.

Han kan inte svara på hur utbrett problemet är i övriga länet men säger att det bara i Solna och Sundbyberg har kommit in åtta ärenden på en och en halv veckan.

– Det är väldigt anmärkningsvärt på så kort tid.

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger Anne...torsdag 21/1 1:15