Mitt i har tidigare rapporterat om polisens satsningar mot bedragarna som riktar in sig mot äldre.

Men anmälningarna om bedrägerier fortsätter att ramla in i Järfälla.

Under förra veckan fick ett äldre par besök av någon som uppgav sig för att vara polis. Personen uppgav att hen behövde deras bankkort och kod för att stoppa ett bedrägeri.

– Men det slutade med att de förlorade 30 000 kronor, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

En annan äldre kvinna i Kallhäl blev också uppringd av en misstänkt bedragare men när hon började ifrågasätta så avslutade personen samtalet.

Lyckades avbryta

Ytterligare en äldre kvinna blev uppringd i förra veckan och fick berättat för sig att någon tagit ett lån i hennes namn och för att avbryta behövde någon komma och hämta hennes kort. Det slutade med att hon blev av med 15 000 kronor.

– Bedragarna är väldigt duktiga på att inge ett förtroende. Det är jäkligt fult att ge sig på äldre på det sättet. Vissa är kanske åldersförvirrade, säger Magnus Nilsson.

Vad gör ni för att komma åt bedragarna?

– Bedrägeribrott utreds av regionens bedrägeriavdelning. De har en spetskompetens, men saknar samtidigt en bra koppling till den problembild vi ser i kommunen. Däremot så har de en bra överblick kring anmälningar som sträcker sig över flera polisområden – bedragarna struntar ju i kommungränserna.

Utredningsinsatser består ofta i att samla in övervakningsfilmer som ofta finns vid bankomater. Sker bedrägeriet med överföringar via nätet finns det eventuellt elektroniska spår.

– Det är en seriebrottslighet och det är det här dessa människorna kan och sysslar med.