Många äldre i Sigtuna har blivit uppringda av bedragare som vill komma åt deras pengar.

– Det går lite i cykler det där och nu verkar det som att det händer här i Sigtuna, säger Luis Araya kommunpolis i Sigtuna.

De som ringer påstår sig komma från ett inkassobolag och de äldre, de flesta över 80 år, ombeds att lämna ut sina kontouppgifter, logga in med sitt bank-id och att swisha över pengar.

Metoden kallas vishing eller voice phishing och har används både i hela norrort under året.

Under de senaste månaderna har flera fall av försök till bedrägeri mot äldre anmälts i Sigtuna. Många bedrägerier stannar på försök då målsägande förstått att det är något som inte stämmer. Här finns ett stort mörkertal.

Trots att de flesta känner till att att man inte ska logga in på till exempel bank-id på någon utomståendes uppmaning blir många ändå lurade på tiotusentals kronor.

– Nu har inte jag jobbat med utredningsbilden men av de anmälningar jag har tagit emot hör jag att de som utför denna typen av brott är väldigt verbala och låter väldigt övertygande. De som luras känner tilltro och det kan vara äldre som inte riktigt hänger med som de siktar in sig på. Man blir liksom tagen av överraskningsmomentet, de är duktiga på det de gör, säger Luis Araya.

En metod är att skapa stress.

– De som ringer får det alltid att låta som att det är väldigt bråttom säger Fanny Göthberg, brottsförebyggande samordnare på polisen.

– Be alltid att själv få ringa tillbaka, så att du kan dubbelkolla. Poliser, banker och företag ringer aldrig och frågar efter de här uppgifterna, säger hon.

Par blev av med flera tusen kronor

Problemet har uppmärksammats i norrort under hösten. I grannkommunen Vallentuna fick ett par som Mitt i pratat med fick ett samtal från en person som påstod sig ringa från ett inkassobolag.

Personen påstod att det fanns en fordran för en mobiltelefon. Betalade de inte skulle de hamna hos kronfogden. Paret lurades på 70 000 kronor.

– Att säga att man är kränkt räcker inte. Man känner sig mentalt våldtagen, säger kvinnan.

Grep två gäng misstänka

Brotten utreds av polisens bedrägerisektion i oktober greps två gäng misstänkta för äldrebedrägerier, främst i norra Stockholm. Men trots det fortsätter anmälningarna komma in och därför uppmanar polisen äldre att vara vaksamma.

Hur ska man kunna stoppa denna typ av bedrägeri?

– Jag har själv funderat på det men har inga svar. Det kanske skulle finnas en spärrfunktion som kan gå via oss barn. Men det fungerar bara på de som har barn eller en bra relation med sina barn. Så är det inte för alla, säger Luis Araya.