Brott. "Det värsta är skammen", säger en 80-årig kvinna som blev av med 70 tusen kronor. Foto: Louise Kristoffersson

Bedrägerier mot äldre ökar i Sigtuna

En bedrägerivåg som svept över norrort har även nått Sigtuna. Flera äldre i kommunen har blivit uppringda av misstänkta bedragare.

  • Publicerad 11:52, 23 nov 2021

Att säga att man är kränkt räcker inte. Man känner sig mentalt våldtagen.

Många äldre i Sigtuna har blivit uppringda av bedragare som vill komma åt deras pengar.

– Det går lite i cykler det där och nu verkar det som att det händer här i Sigtuna, säger Luis Araya kommunpolis i Sigtuna.

De som ringer påstår sig komma från ett inkassobolag och de äldre, de flesta över 80 år, ombeds att lämna ut sina kontouppgifter, logga in med sitt bank-id och att swisha över pengar.

Metoden kallas vishing eller voice phishing och har används både i hela norrort under året.

Under de senaste månaderna har flera fall av försök till bedrägeri mot äldre anmälts i Sigtuna. Många bedrägerier stannar på försök då målsägande förstått att det är något som inte stämmer. Här finns ett stort mörkertal.

Trots att de flesta känner till att att man inte ska logga in på till exempel bank-id på någon utomståendes uppmaning blir många ändå lurade på tiotusentals kronor.

– Nu har inte jag jobbat med utredningsbilden men av de anmälningar jag har tagit emot hör jag att de som utför denna typen av brott är väldigt verbala och låter väldigt övertygande. De som luras känner tilltro och det kan vara äldre som inte riktigt hänger med som de siktar in sig på. Man blir liksom tagen av överraskningsmomentet, de är duktiga på det de gör, säger Luis Araya.

En metod är att skapa stress.

– De som ringer får det alltid att låta som att det är väldigt bråttom säger Fanny Göthberg, brottsförebyggande samordnare på polisen.

– Be alltid att själv få ringa tillbaka, så att du kan dubbelkolla. Poliser, banker och företag ringer aldrig och frågar efter de här uppgifterna, säger hon.

Par blev av med flera tusen kronor

Problemet har uppmärksammats i norrort under hösten. I grannkommunen Vallentuna fick ett par som Mitt i pratat med fick ett samtal från en person som påstod sig ringa från ett inkassobolag.

Personen påstod att det fanns en fordran för en mobiltelefon. Betalade de inte skulle de hamna hos kronfogden. Paret lurades på 70 000 kronor.

– Att säga att man är kränkt räcker inte. Man känner sig mentalt våldtagen, säger kvinnan.

Grep två gäng misstänka

Brotten utreds av polisens bedrägerisektion i oktober greps två gäng misstänkta för äldrebedrägerier, främst i norra Stockholm. Men trots det fortsätter anmälningarna komma in och därför uppmanar polisen äldre att vara vaksamma.

Hur ska man kunna stoppa denna typ av bedrägeri?

– Jag har själv funderat på det men har inga svar. Det kanske skulle finnas en spärrfunktion som kan gå via oss barn. Men det fungerar bara på de som har barn eller en bra relation med sina barn. Så är det inte för alla, säger Luis Araya.

Så undviker du att bli lurad

Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon utomstående. Så gör varken banker, myndigheter eller seriösa företag.

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon utomstående. Det är så bedragarna kommer åt dina pengar.

Be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på, även om den som ringer säger sig vara släkt eller vara från bank, företag eller myndighet.

Den som ringer kan ha dina personliga uppgifter, till exempel personnummer. Uppgifterna finns på nätet och är inget skäl att lita på dem.

Kontakta banken direkt. Polisanmäl alltid och ta stöd av närstående.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Vill skapa stress

Vishing kommer från ordet röstfiske, voice phishing och är en metod för bedrägeri på telefon.

Idén är att skapa stress hon den som tar emot samtalet för att få denne alla lämna ut koder, kort-, eller kontopuppgifter. Bedragaren ringer upp och säger att det är från exempelvis polisen eller banken och att det är väldigt bråttom.

Nästa steg att skapa förtroende genom att påstå att de kan lösa problemet. Då lurar bedragarna av sina offer koder och kontouppgifter.

Källa: Säkerhetskollen.se/SFF, Svenska stöldskyddsföreningen

Visa merVisa mindre

Kommunpolis. Luis Araya är kommunpolis för Sigtuna och arbetar på Sollentunapolisen. Foto: Jens Kassnert

62 coronafall rapporteras i Sigtuna

Nyheter Ungdomar. Ungefär hälften av alla 12 till 15-åringar har fått en dos. Med anledning av den ökade smittspridningen kan flera smittskyddsåtgärder, som kravet på minskad trängsel på serveringar, återinföras.fredag 3/12 17:10

Kvinna misshandlad vid Märsta station

Nyheter Man i 20-årsåldern gripen av polis En man i 20-årsåldern misshandlade en kvinna vid Märsta station under onsdagseftermiddagen. 20-åringen är nu gripen.torsdag 2/12 9:15

Skulle köpa sex – greps av polis

Nyheter Man åtalas i stor insats mot prostitution En man i 50-årsåldern åtalas för att försökt köpa sex av en prostituerad. Men innan någon sexuell handling utfördes greps mannen istället av polisen som genomförde en stor operation mot prostitution.tisdag 30/11 17:35

Polisen varnar: "Stora trafikstörningar – lämna bilen hemma"

Nyheter Utrikesministrar i mängder En stor internationell konferens hålls vid Arlanda. I samband med det väntas omfattande trafikstörningar på E4:an, vid Arlanda och i centrala Stockholm.tisdag 30/11 11:34

Sigtuna har fått nya trygghetspunkter

Nyheter Beredda. Användas vid eventuella kriser, brand eller strömavbrott. Vid en kris eller en störning i någon viktig samhällsfunktion kan du gå till någon av kommunens nya trygghetspunkter.tisdag 30/11 7:39