Bedragarna har lurat till sig både kontokort och värdesaker av minst fem äldre personer i Sundbyberg. Foto: Mostphotos

Bedragare utger sig för att vara från hemtjänsten

På en knapp månad har fem äldre Sundbybergsbor lurats att lämna i från sig sina kontokort till bedragare som utgett sig för att komma från hemtjänsten, banken, eller larmföretag. Nu varnar kommunen och lokalpolisen för det nya fula knepet.

  • Publicerad 19:37, 27 aug 2019

De senaste veckorna har bedragare ringt runt till äldre personer i Sundbyberg och utgett sig för att komma från hemtjänsten, banken och larmföretag. De har förklarat att det är något fel med den äldres kontokort och berättat att de ska komma och hämta kortet för att rätta till felet.

– På vägen dit har de tagit reda på information om den äldre: om de har några barn och vad de heter, för att kunna verka mer trovärdiga och förmå de äldre att lämna i från sig kortet. I en del fall har de även fått med sig värdeföremål vilka de ska hjälpa till att ”säkra i ett bankfack”, förklarar Tomas Tverin på polisen i Solna.

Just moduset att ringa i förväg och berätta att man tänker komma, för att sedan dyka upp och ta med sig kontokorten eller värdesakerna, är nytt berättar Tomas Tverin.

Är man osäker på vem personen är ska man inte öppna dörren.

Therese Johansson

Mellan den 27 juli till 21 augusti har totalt 13 liknande fall rapporterats in till polisen från flera delar av norr- och västerort. De flest bedrägerifallen – fem stycken plus ett bedrägeriförsök, har inträffat i Sundbyberg. Bedragarna har även på samma sätt lyckats ta sig in hos äldre i Upplands Väsby, Bromma, Kista, Sollentuna och Vällingby enligt Tomas Tverin.

Händelserna rubriceras som bedrägeri, och stöld i de fall bedragarna tagit med sig värdesaker.

”Begär alltid legitimation”

Kommunen har nu gått ut med information till alla sina kunder där de uppmanar till att alltid begära legitimation av den som kommer om man inte känner igen personen. På legitimationen ska kommunens logga finnas.

– Vi kommer också alltid i arbetskläder. Är man osäker på vem personen är ska man inte öppna dörren. Man ska vara trygg med den man släpper in, i de fall vi inte har med egen nyckel. Känner man sig osäker kan man alltid ringa oss, säger Therese Johansson chef för Sundbybergs stads egen hemtjänst.

Man ska aldrig uppge känslig information över telefon till någon man inte litar på.

Tomas Tverin

Får man besök av någon som inte kunnat legitimera sig ska man också alltid höra av sig till sin hemtjänstutförare, säger Therese Johansson.

– Det här är hemska brott när man ger sig på en så utsatt grupp, säger hon.

Utger sig för att vara poliser

Det har även dykt upp två fall där personer utgett sig för att ringa från polisen och förklarat att en stöldliga härjar i området. Efter det har de frågat ut de äldre om de har värdesaker hemma och om de har närstående i omgivningen, berättar Tomas Tverin.

– Vi ringer aldrig i sådana här ärenden. Man ska aldrig uppge känslig information över telefon till någon man inte litar på, och man bör alltid ringa och dubbelkolla om man får ett samtal som verkar konstigt, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10