Polisen varnar. Uttag på runt 15 000 kronor, som görs i tre omgångar, är vanliga när bedragare lurat av äldre deras bankkort. Foto: Mostphotos

Bedragare stal 13 000 av 95-åring

  • Publicerad 12:06, 23 maj 2021

Den 95-åriga kvinnan blev i fredags förra veckan uppringd av en person som sa sig arbeta på Handelsbankens säkerhetsavdelning.

Personen kom sedan på besök och fick med sig både bankkort och pinkod.

Därefter försvann 13 000 kronor från kontot.

Liknande fall

Polisen känner igen tillvägagångssättet sedan tidigare och utreder nu flera liknande fall i andra kommuner.

Att lura i äldre offer att det är något fel på deras bankkort är ett känt tillvägagångssätt för åldringsbedragarna, liksom att de kommer just från Handelsbanken.

– Därför vill vi påminna om att banker aldrig kommer hem och hämtar bankkorten, säger Emelie Halvarsson på polisen i Södra Roslagen.

Varningsignaler

Äldre måste ofta lita på att utomstående hjälper dem. Det kan de i göra i de allra flesta fall. Men det finns några varningssignaler:

• Okända som vill ha bankkortet och koden eftersom de påstår att det är något fel på det.

• Personer som vill att den äldre lämnar ifrån sig bankdosa eller bank-id.

• Personer som vill ha nycklarna, till exempel till bostaden.

Fråga om råd

Polisens råd är att alltid be personer som påstår sig komma från bank, polis eller andra myndigheter att visa legitimation. Ring anhörig eller vårdare om du är osäker.

– Om man är osäker är det alltid bra att ringa någon man känner, till exempel en anhörig eller vårdare som kan hjälpa en. Det är både tråkigt och frustrerande att det fortsätter, säger Emelie Halvarsson.

Har ni kunnat gripa någon?

– Ja, vi hade en person som utgav sig för att jobba i hemtjänsten. Där pågår en utredning om flera bedrägerier mot äldre i flera kommuner.