Lurade. Enligt Sundbybergs stad kan det vara en liga som riktar in sig på äldre i staden. Foto: Mostphotos

Bedragare slår åter till mot äldre

Flera äldre har blivit kontaktade av misstänkta bedragare som uppger sig komma från kreditföretag. – Fruktansvärt, säger Therese Johansson, enhetschef vid hemtjänsten.

  • Publicerad 10:25, 15 mar 2021

I början av mars fick en äldre person i Sundbyberg ett samtal från någon som uppgav sig vara från ett kreditföretag. Den äldres kreditkort hade spärrats och företaget behövde därför komma och hämta kortet.

Den kommunala hemtjänstens enhetschef Therese Johansson befarar att det är en liga som slår till mot äldre i Sundbyberg.

Lösenord

– De uppger hela personnumret och vet var kunden bor. Sedan ger bedragaren den äldre ett lösenord så att att "du vet att det vi är vi som kommer", säger Therese Johansson.

En äldre person blev av med pengar efter att ha lämnat ifrån sig kortet. Ytterligare två personer med hemtjänst har blivit kontaktade, men inte lämnat ut kort.

Alla tre är över 90 år och har hemtjänst, men Sundbybergs stad vill uppmärksamma alla äldre att vara försiktiga.

– Det är fruktansvärt. Alla bör vara extra vaksamma, säger Therese Johansson.

– Man ska tänka på att aldrig lämna ifrån sig kontokort eller koder. Man ska inte heller släppa in någon som man inte har ringt efter själv.

Bedrägerier av äldre personer inträffar med jämna mellanrum.

– I somras hade vi de som uppgav sig vara från någon bank eller att de var från hemtjänsten. Sedan har det ringt personer angående vaccinationer som säger sig komma från en firma som ger dessa. De är finurliga och det här händer till och från.

Matti Dordlofva, operativ samordnare vid Solnapolisen säger att bedrägerier mot äldre blev vanligare i Sundbyberg och Solna under 2020.

– Och trenden ser väl tyvärr ut att hålla i sig även 2021, säger han.

Bedragarna som ringer på dörren eller i telefon säger ofta att de kommer från en bank, polisen eller en telefonoperatör och att något är fel.

– De säger att de vill komma in i lägenheten och ställa det till rätta, men de kommer för att stjäla, säger Matti Dordlofva

Han uppmanar alla och speciellt äldre att vara misstänksamma mot främlingar som tar kontakt på något sätt.

– Och är man utsatt för ett bedrägeri, eller tror det,vill vi givetvis man höra av sig till polisen direkt.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Rymde från rättspsyk – nu åtalas 20-åringen för mordet

Nyheter 45-åring höggs ner vid bankomat Efter att ha rymt från rättspsyk, där han redan satt för mord, högg 20-åringen en man han råkade stöta på till döds i vintras. Nu åtalas han för mordet och för två rån i Sundbyberg.måndag 12/4 10:54

Fortsatt ökning av covid-19 i Solna och Sundbyberg

Nyheter Nära 11 000 konstaterat smittade totalt Covid-19 fortsätter spridas allt mer i Solna och Sundbyberg. Sammanlagt finns nu nästan 11 000 konstaterade fall av sjukdomen i städerna.måndag 12/4 1:15