Akallabon Kerstin, som är i 80-årsåldern och egentligen heter något annat, har flera gånger under det senaste året blivit uppringd av personer som uppger att de är från hennes bank eller från ett kreditbolag.

De förklarar att det inträffat olika slags problem, och att hon behöver lämna ut sina uppgifter för att de ska kunna lösa det åt henne.

– Det börjar med att de är artiga, hjälpsamma och presenterar sitt ärende. De är alltid vältaliga och trevliga. Men sedan pressar de på alltmer, särskilt om man är skeptisk. Det är riktigt obehagligt och man känner sig enormt utpekad och utsatt.

När Kerstin pratade med sina väninnor, som också bor i Akalla, visade de sig att flera varit med om samma sak – folk som försöker lura dem på deras bankuppgifter via telefon.

– Det är så respektlöst att utsätta äldre, ofta ensamma, personer för det här. Det känns som att det går i vågor, vi upplever att det varit mer i vissa perioder. Det känns nästan som att de ger sig på specifika områden vid specifika tidpunkter.

Från och med årsskiftet och fram till den 10 maj i år hade lokalpolisområde Järva fått in 22 anmälningar om bedrägerier via telefon mot äldre, så kallade vishingärenden, både fullbordade och försök. Det kan jämföras med fem ärenden under samma period 2021.

Kerstin tror att mörkertalet kan vara stort.

– Jag har anmält två av gångerna jag blivit uppringd, men det tar tid, en gång tog den en och en halv timme. De andra gångerna har det varit så pass långa väntetider att jag gett upp, vilket jag tror många gör. Sedan tror jag att vissa nog inte vågar anmäla, eftersom de skäms.

Medelåldern i Järva 87 år

Enligt polisen fortsätter bedrägerier mot äldre att ligga på en hög nivå, och de uppmanar anhöriga till äldre att engagera sig för att förebygga brott.

– De äldsta, från 80 år och uppåt är en åldersgrupp som är särskilt utsatt för bedrägerier genom social manipulation, säger Lotta Mauritzson, samordnare brottsförebyggande, nationellt bedrägericentrum, i ett pressmeddelande.

I Järva har de målsägande inom just vishingärenden i år haft en medelålder på 87 år, jämfört med 81 år i fjol. Majoriteten av brotten har skett måndagar–torsdagar, mellan klockan 14 och 18.

– Bara för att man är äldre är man inte automatiskt dum i huvudet, men det kan så klart vara svårt för vissa att hänga med i allt det tekniska. Jag och mina väninnor har haft tur som har varandra och har koll. Men det är inte alla som har det så, säger Kerstin.