Bedragare ringde och ville ändra vaccinationstid

Många äldre går och väntar på samtal om vaccinering. Och det utnyttjar bedragarna. Marie-Louise, 77, i Huddinge är en av dem som fått ett obehagligt samtal.

  • Publicerad 10:10, 16 apr 2021

Jag vill verkligen varna andra

Marie-Louise, 77 år i Huddinge, har fått sin första vaccinspruta och väntar på att de ska ringa från vårdcentralen och tala om när det är dags för nummer två.

Då ringer en person och säger att de behöver boka om hennes vaccinationstid.

– Han lät helt normal, trevlig. Men jag tyckte det var konstigt, det är ju 14 dagar sedan jag tog sprutan, och någon ny tid har jag inte fått, säger hon.

Lade på luren

"Vi ska bara ändra", sa personen.

– Det här stämmer inte, sa jag, och då lade han på luren.

Och Marie-Louise är inte ensam om att få samtal från bedragare som utnyttjar att många går och väntar på att få samtal om vaccinering.

Polisen varnar

Både polisen och regionen varnar för vaccinbedragare, som ofta siktar in sig på äldre och är ute efter kortuppgifter och koder för att kunna logga in och länsa bankkonton.

Så här skriver polisen på sin hemsida: "Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri. Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och kräva att du identifierar dig med bankdosa eller bank-id".

Från Folkhälsomyndigheten

Enligt Krisinformation.se så förekommer det att personer säger att de ringer från Folkhälsomyndigheten eller regionen för att boka tid för vaccinering, och begär identifiering med bank-id eller bankdosa.

"Logga inte in. Lämna inte ut siffror. Lägg på luren." uppmanar de.

Lätt bli ställd

Marie-Louise säger att hon hört talas om de här bedrägerierna, men menar att det är lätt att bli ställd när de ringer.

Hade det varit ett dolt nummer hade hon inte svarat, säger hon, men nu var det ett vanligt nummer med ortstillägg Vagnhärad-Trosa, där hon har kontakter.

Kapat nummer

Hon ringde upp numret, som visade sig gå till Swedbank. Tjänstemannen där sa att det inte är ovanligt att bedragare kapar nummer, just för att man ska lockas att svara.

– Jag vill verkligen varna andra. Det är synd om folk blir lurade, säger hon.

Äldre blåsta på pengar med utstuderade metoder

ANADE ORÅD. Marie-Louise, 77, i Huddinge gick inte på bedrägeriet. Foto: Privat/Mikael Andersson