Bedragare pressade konstägare på miljoner

Peter Weiss konstverk försvann spårlöst från Artillerigatan för tio år sedan. 2016 dök de upp igen, då i klorna på misstänkta bedragare. Nu åtalas två män för inblandning i konstkuppen.

  • Publicerad 16:27, 10 jul 2018

Vintern 2008 skedde ett inbrott i ett väl förseglat skyddsrum på Artillerigatan 74 på Östermalm. Tjuvarna visste vad de letade efter. I förrådet fanns 350 målningar och teckningar av konstnären Peter Weiss värda 4,3 miljoner kronor.

Krävde få två av verken

I åtta år var konstverken spårlöst försvunna. Men i september 2016 hände någonting som varken polisen eller Peter Weiss anhöriga hade kunnat förutse. En man som påstod sig veta var verken fanns hörde av sig.

Han ville lämna tillbaka verken till Peter Weiss fru, men inte gratis. Han krävde nämligen att få behålla två av de mest värdefulla verken, ett av Siri Derkert och ett av Marie Louise Bergenstråle, som betalning för att lämna tillbaka det övriga stöldgodset.

Hittades i förråd i Årsta

Polisen fick vetskap om mötena och gjorde flera husrannsakningar på flera adresser. Men bara en av Weiss tavlor hittades.

Men efter ett genombrott i utredningen gjordes ytterligare husrannsakningar i förråd i bland annat Årstaberg, där polisen fann fler av tavlorna. Förrådet ska ha hyrts av organisationen Tjuvgods som ger arbete till före detta kriminella.

Förnekar brott

I december 2016 kunde polisen gripa två män, 55 och 72 år gamla. Nu åtalas de för grovt häleri.

Båda förnekar brott. Den 72-årige mannen menar att han bara ville hjälpa Peter Weiss anhöriga att återfå konsten och att han är en ”juste kille”.