VARNING. Uppge aldrig bankuppgifter, lägg på luren. Foto: Mostphotos

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.

  • Publicerad 10:15, 16 jan 2021

Bedragare som utger sig för att komma från 1177 Vårdguiden ringer upp äldre personer och säger att de vill boka vaccination mot covid-19.

De kräver identifiering med bankdosa eller mobilt bank-id för att kunna boka en tid.

Varnar

På 1177 Vårdguiden varnar de nu för bedrägerierna, och skriver att de aldrig ringer upp, utom i de fall där man själv nyligen kontaktat dem. Lämna aldrig ut bankuppgifter eller e-legitimation, varnar de.

Även Region Stockholm har gått ut på Facebook om bedrägeriförsöken, och uppmanar dem som känner äldre personer att ta kontakt med dem och varna.

"Vidrigt"

Lars Rådén (M), förste vice ordf hälso- och sjukvårdsnämnden, skriver på Facebook:

"Att utnyttja en dödlig pandemi och den kommande vaccinationen för att lura sköra äldre på sina pengar är nog det vidrigaste bedrägeriet jag hört talas om. Vaccineringen som nu rullas ut och som ska intensifieras ska inte utnyttjas och undermineras av bedragare."

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30

Gillbogården redan tömd – alla äldre har flyttat ut

Nyheter Personal på Edsbergs äldreboende får gå I november beslutade vård- och omsorgsnämnden att Gillbogårdens äldreboende skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presenteras i mitten av februari – men då hade alla de...fredag 26/2 12:26