Bedragare lurade butiker på varor

En och samma dag försökte en 31-åring från söderort lura till sig läsplattor från fyra olika butiker. Nu åtalas han för grovt bedrägeri.

  • Publicerad 18:44, 16 mar 2014

En 31-årig söderortsbo åkte en dag i höstas på turné till ett antal telebutiker utrustad med en falsk legitimation.

I två butiker i Farsta cent­rum, en butik i Nacka forum och en på Centralen, visade mannen upp sitt förfalskade id-kort. Sedan bad han att få köpa läsplattor på avbetalning. I ett par av butikerna ville han även ha telefoner.

Personalen i Nacka forum och i en butik i Farsta gick på bluffen. De anade inte att mannen på fotot hette något helt annat än vad som stod på id-kortet. Glad och nöjd gick 31-åringen därifrån med prylar värda över 25 000 kronor.

Men efter besök i ytterligare två butiker avslöjades mannen. Han anhölls redan samma kväll misstänkt för grovt bedrägeri. I förra veckan åtalades han vid Stockholms tingsrätt.

Nyligen dömdes en 41-årig man efter ett liknande tilltag i Skärholmens centrum. Han sa att han kom från ett företag, och ville ha hela 25 läsplattor skickade till sin adress. Han avslöjades och dömdes till skyddstillsyn för försök till grovt bedrägeri.

Den 31-årige mannen riskerar ett högre straff eftersom bedrägeriet faktiskt lyckades i två fall. Grovt bedrägeri kan ge fängelse i mellan 6 månader och 6 år.