För andra året i rad så delar organisationen Hjärnkoll i Uppsala län ut utmärkelsen ”Årets Eldsjäl för psykisk hälsa” till personer som på ett eller annat sätt hjälpt någon till en bättre livskvalité. En av årets vinnare till utmärkelsen är Enköpingsbon Beatrice Olsson Raksuthee.

– Det känns jättebra. Jag är fortfarande lite i chock tror jag, säger Beatrice Olsson Raksuthee, som i drygt tre års tid föreläst om psykisk ohälsa, med inriktning på OCD (tvångssyndrom). En sjukdom hon själv är mycket bekant med.

– Det började väl någon gång i 18-årsåldern ungefär. Till slut gick det inte längre.

Jag kunde aldrig vila, jag hade så mycket tvångshandlingar och tvångstankar hela tiden, berättar hon.

”Frisk sjuk”

Sedan några år sitter hon i styrelsen för OCD-förbundet i Uppsala län. Och hon har idag accepterat att hon aldrig kanske kommer att bli helt frisk från sjukdomen. Man hon har lärt sig leva med den. Vilket också är något hon berättar om i sina föreläsningar.

– Jag kallar mina föreläsningar för frisk sjuk. Jag brukar säga att jag är frisk i min sjukdom. Jag har lärt mig accepterat att jag är sjuk.

I tisdags mottog hon utmärkelsen Årets eldsjäl i föreningslivet under en ceremoni i Uppsala.

– Jag har fått lite information om att det tydligen var en hel del som hade nominerat mig. Det känns så klart fantastiskt.