Prisad. Enköpingsbon Beatrice Olsson Raksuthee har tilldelats utmärkelsen ”Årets Eldsjäl för psykisk hälsa”. Foto: Privat

Beatrice från Enköping Årets eldsjäl

I nästan halva sitt liv har Enköpingsbon Beatrice Olsson Raksuthee levt med psykisk ohälsa. Nu vill hon hjälpa andra. – Jag brukar säga att jag är frisk i min sjukdom, säger hon.

  • Publicerad 13:28, 10 dec 2020

För andra året i rad så delar organisationen Hjärnkoll i Uppsala län ut utmärkelsen ”Årets Eldsjäl för psykisk hälsa” till personer som på ett eller annat sätt hjälpt någon till en bättre livskvalité. En av årets vinnare till utmärkelsen är Enköpingsbon Beatrice Olsson Raksuthee.

– Det känns jättebra. Jag är fortfarande lite i chock tror jag, säger Beatrice Olsson Raksuthee, som i drygt tre års tid föreläst om psykisk ohälsa, med inriktning på OCD (tvångssyndrom). En sjukdom hon själv är mycket bekant med.

– Det började väl någon gång i 18-årsåldern ungefär. Till slut gick det inte längre.

Jag kunde aldrig vila, jag hade så mycket tvångshandlingar och tvångstankar hela tiden, berättar hon.

”Frisk sjuk”

Sedan några år sitter hon i styrelsen för OCD-förbundet i Uppsala län. Och hon har idag accepterat att hon aldrig kanske kommer att bli helt frisk från sjukdomen. Man hon har lärt sig leva med den. Vilket också är något hon berättar om i sina föreläsningar.

– Jag kallar mina föreläsningar för frisk sjuk. Jag brukar säga att jag är frisk i min sjukdom. Jag har lärt mig accepterat att jag är sjuk.

I tisdags mottog hon utmärkelsen Årets eldsjäl i föreningslivet under en ceremoni i Uppsala.

– Jag har fått lite information om att det tydligen var en hel del som hade nominerat mig. Det känns så klart fantastiskt.

Vad är Hjärnkoll?

Sedan 2015 är Hjärnkoll ett Riksförbund som jobbar för att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt. Bakom Riksförbundet Hjärnkoll står patient- brukar- och anhörigorganisationerna i nätverket NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.

Öppnar ny restaurang – hemma i bostaden

Nyheter Ta med eget vin – Hemlig meny – Åtta platser Enköpingsborna Tomas Gustafsson och Carin Pettersson startar restaurang – i sitt hem. Där menyn är hemlig och där gästen tar med sitt eget vin. – Barnen har flyttat ut, så plats finns det gott om. Vi...fredag 15/1 12:12

Tjuvarnas fräcka dieselkupp

Nyheter Den första kuppen skedde redan för två månader sedan. Men det var först i veckan de upptäcktes. – Här talar vi alltså om nära två kubik diesel. Man lär ha använt sig av ett rejält fordon, säger Jonas...fredag 15/1 11:36