BB Sophia är ockuperat av demonstranter Foto: Helena Gohde

BB Sophia ockuperat av demonstranter

BB Sophia har stängt, men ockuperas just nu av flera personer som kräver att politikerna ska lyssna på dem.

  • Publicerad 08:34, 16 maj 2016

Natten mot måndagen lade BB Sophia ned sin verksamhet. Praktikertjänst AB, som drivit kliniken, får inte ihop ekonomin och stänger igen bara drygt två år efter öppningen.

Men i lokalerna vid Stadion påbörjades under söndagen en sittprotest där flera personer ockuperar förlossningskliniken, rapporterar Dagens Nyheter.

Syftet med protesten är att visa att lokalerna vid Stadion även i framtiden ska användas som BB. De som protesterar vill ha kvar småskaliga enheter där lågriskfödande får en barnmorska som de känner med sig vid födseln.

En av de som deltar i protesten är Kristina Turner från organisationen Födelsehuset som arbetar för en mänskligare förlossningsvård.

– Vi är sex stycken som har satt oss inne på BB Sophia och i morgon får vi avlösning av andra. Vi lämnar inte lokalerna förrän vi blir lyssnade på, säger hon till Dagens Nyheter.

Ett 30-tal personer ska stå bakom aktionen, men man hoppas att fler personer anknyter till ockupationen.

– Vi måste givetvis bytas av. Ockupationen har dragits i gång nu på söndagen och vi är ett trettiotal bakom den just nu men vi behöver säkert bli upp mot hundra så att vi kan bytas av under en längre tid. Om alla som gett sitt stöd åt oss på Facebook och vill kämpa för BB Sophia ställer upp då är vi enormt många, säger Kristina Turner till DN.