Spångabon Petra Lynes går ofta promenader längs Bällstaån med hunden Lucy. Hon tycker att de halvt avgnagda träden utgör en risk. Foto: Christian Lärk

Bävrar attackerar träd – boende vill ha bort djuren

Bäverangripna träd längs Bällstaån utgör en säkerhetsrisk, menar boende som dagligen passerar området. Nu kräver de att staden tar tag i problemet. Kommunens viltvårdare är inte främmande för att gripa in med bössan. – Vi skjuter av ett 20-tal om året, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare.

  • Publicerad 05:15, 14 jan 2020

Längs en 200 meter lång sträcka vid Bällstaån i Bromsten står ett tiotal avbitna träd lite varstans. Här har bävrar varit i farten. Men medan vissa uppskattar vårt lands största gnagare så är de för andra en källa till irritation och bekymmer.

Spångabon Petra Lynes tillhör de senare. Hon är inte ensam om att ha hört av sig till redaktionen på Lokaltidningen Mitt i.

– Jag kallar det för bäverattacker, för det är vad det är. På flera ställen finns snart inga stående träd kvar, säger hon.

Så här ser det ut längs Bällstaån efter att bävrar har naggat på träden. Foto: Christian Lärk.

Även i Bromma, Hässelby, Sundbyberg och Solna har bävrar gnagt av träd. Det hela riskerar att bli en fara, menar Petra Lynes.

– Flera träd är på väg att falla. Tänk om en familj med barn går förbi på andra sidan ån, då kan de ju få ett träd på sig i värsta fall.

Ett 20-tal bävrar skjuts årligen

Tommy Tuvunger, viltvårdare på trafikkontoret, håller med om att bäverangripna träd kan utgöra en säkerhetsrisk.

– Ofta går de upp på strandpromenader och stigar längs vattnet och gnager på träd så att de riskerar att trilla.

Från just Bällstaån har han inte fått in särskilt många klagomål på sistone, men han lovar att kolla upp hur stora problemen är.

– När det är stora skadeverkningar försöker vi ta bort dem. Vi brukar skjuta ett 20-tal individer om året i kommunen, säger han.

Orsakar fördämningar

Det är inte bara träd som riskerar att falla offer för bävrarnas flit. Hösten 2018 byggde de stora gnagarna en fördämning i Igelbäcken på Järvafältet, som delvis torrlade bäcken och därmed hotade den sällsynta fiskart, grönlingen, som lever där.

– Där har vi gjort rätt stora insatser och tog bort en hel del bäver, säger Tommy Tuvunger.

Petra Lynes vill att staden tar tag i problemet med att bävrarna förstör träden längst vattnet. Foto: Christian Lärk.

Petra Lynes har anmält bäverproblemen till stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta, men tycker inte att de har agerat.

– Vad gör kommunerna åt det här allvarliga problemet? Vår miljö och klimat behöver ju flera träd, inte färre, säger hon.

Bäver har torrlagt Igelbäcken: ”Läget akut”

 

Bäverfakta

Kan göra gott för naturen

  • Bävern är Sveriges största gnagare. Den kan väga 18-22 kilo och bli 70-100 centimeter lång, plus en svans på 30-40 centimeter.
  • Bävern lever framför allt i vatten och är nattaktiv. Spåren de lämnar efter sig är fällda träd och hyddor.
  • Bävern anses som ett nyttigt djur. När den fäller lövträd ges utrymme till nytt liv, då tickor växer på de döda stubbarna och stammarna.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet
Visa merVisa mindre