Uppmärksamma Täbybor har reagerat på vad som händer i skogen norr om Arninge golfklubb.

Om man följer milstensspåret med utgång från Täby kyrkby intill Arningevägen och Norrortsleden så har ett nytt grönt träsk skapats.

– Det är ett stort område som blivit översvämmat, det är något som inte stämmer, det ser man tydligt. Det växer vad som ser ut som alger eller blad på ytan i hela området, säger Täbybon Carl-Johan Rosén som brukar promenera vid området.

Boven i dramat är en bäver som flyttat in och dämt igen en vägtrumma som går under Norrortsleden. Därför har vatten samlats mellan träden i skogen.

Tappar ut vattnet

Under sommaren har området varit under ständig observation för att vattennivåerna inte ska bli för höga. Men man kan inte riva hela dämmet, därför får vattnet vara kvar.

– Vi vill inte ta bort hela bäverdämmet då det kan orsaka skada längre ned om allt vatten släpps ut på en gång, säger Yolanda Karlsson, ekolog på Täby kommun.

Därför har kommunen försök tappa ut vattnet långsamt med hjälp av ett rör.

– Det finns risk för att gårdar, vägar och motionsspåret svämmar över, därför har vi en person som håller koll, men annars är det inte farligt att det står vatten i skogen, säger My Rönnols från Täby Fastighet AB (TFAB) som äger marken där träsket finns.

Upprepade rensningar

Bävern har dock försökt täppa igen röret som ska släppa ut vattnet och kommunen har tvingats göra upprepade rensningar under hela sommaren. Det är dock en tillfällig lösning. Kommunen arbetar nu med att hitta en långsiktig plan för området.

– Information har skickats till Trafikverket om bäverns närvaro och vi inväntar svar från dem. Detta på grund av att de är ansvariga för Norrortsleden och Arningevägen. Vi vill därför avvakta deras svar om åtgärder, säger Yolanda Karlsson.

Kommunen har inte ansökt om skyddsjakt på bävern i området.

Skapa en bäverplan

Det är inte första gången som bävern bygger dämmen i Täby. Därför arbetar kommunen med att hitta långsiktiga åtgärder för att lösa problematiken i hela kommunen.

– På lång sikt vill vi upprätta en bäverplan som identifierar viktiga vattendrag där åtgärder kommer att sättas in för att motverka etablering av bäver.