Dämt igen. Översvämningen har skapats då en bäver dämt igen en vägtrumma som går under Norrortsleden. Foto: Privat

Bäverns bygge orsakar översvämning

På grund av en bäver har ett stort område vid Norrortsleden svämmat över i Täby. Efter flera insatser letar nu kommunen efter långsiktiga lösningar.

  • Publicerad 14:19, 24 sep 2021

Det finns risk för att gårdar, vägar och motionsspåret svämmar över.

Uppmärksamma Täbybor har reagerat på vad som händer i skogen norr om Arninge golfklubb.

Om man följer milstensspåret med utgång från Täby kyrkby intill Arningevägen och Norrortsleden så har ett nytt grönt träsk skapats.

– Det är ett stort område som blivit översvämmat, det är något som inte stämmer, det ser man tydligt. Det växer vad som ser ut som alger eller blad på ytan i hela området, säger Täbybon Carl-Johan Rosén som brukar promenera vid området.

Boven i dramat är en bäver som flyttat in och dämt igen en vägtrumma som går under Norrortsleden. Därför har vatten samlats mellan träden i skogen.

Tappar ut vattnet

Under sommaren har området varit under ständig observation för att vattennivåerna inte ska bli för höga. Men man kan inte riva hela dämmet, därför får vattnet vara kvar.

– Vi vill inte ta bort hela bäverdämmet då det kan orsaka skada längre ned om allt vatten släpps ut på en gång, säger Yolanda Karlsson, ekolog på Täby kommun.

Bävern på bilden är inte samma bäver som i texten. Foto: Mostphotos

När får man riva dämmen?

Enligt jaktlagen är det tillåtet för markägaren att mellan den 1 maj och den 31 augusti ta bort bäverdämmen. Då har bävern goda möjligheter att bygga ett nytt dämme och det finns gott om mat att äta.

Kommunen har under sommaren haft området under ständig observation.

Nu vill de inrätta en "Bäverplan" i kommunen som identifierar viktiga vattendrag där åtgärder kommer att sättas in för att motverka etablering av bäver.

Fakta: Länsstyrelsen och Täby kommun

Visa merVisa mindre

Därför har kommunen försök tappa ut vattnet långsamt med hjälp av ett rör.

– Det finns risk för att gårdar, vägar och motionsspåret svämmar över, därför har vi en person som håller koll, men annars är det inte farligt att det står vatten i skogen, säger My Rönnols från Täby Fastighet AB (TFAB) som äger marken där träsket finns.

Upprepade rensningar

Bävern har dock försökt täppa igen röret som ska släppa ut vattnet och kommunen har tvingats göra upprepade rensningar under hela sommaren. Det är dock en tillfällig lösning. Kommunen arbetar nu med att hitta en långsiktig plan för området.

– Information har skickats till Trafikverket om bäverns närvaro och vi inväntar svar från dem. Detta på grund av att de är ansvariga för Norrortsleden och Arningevägen. Vi vill därför avvakta deras svar om åtgärder, säger Yolanda Karlsson.

Kommunen har inte ansökt om skyddsjakt på bävern i området.

Skapa en bäverplan

Det är inte första gången som bävern bygger dämmen i Täby. Därför arbetar kommunen med att hitta långsiktiga åtgärder för att lösa problematiken i hela kommunen.

– På lång sikt vill vi upprätta en bäverplan som identifierar viktiga vattendrag där åtgärder kommer att sättas in för att motverka etablering av bäver.