Bäverinvasion i Sollentuna – fäller de unga lövträden

Antalet bävrar har ökat kraftigt i Sollentuna och finns nu i alla sjöar utom Snuggan som är helt omgiven av barrträd. – De väljer de träd som är nyttigast och godast först. Asp, sälg och björk. Och de fäller träden för att komma åt den inre saftigare barken, säger Rikard Dahlén, naturvårdschef.

  • Publicerad 15:03, 16 jan 2020

Bävrarna har spridit sig i flera av länets kommuner och ställer ibland till stora problem.

I Västerort har flera invånare slagit larm om att bäverns framfart och angrepp på träden längs Bällstaån är en säkerhetsrisk.

Skjuts av i Stockholm

Och Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockholms kommun, är inte främmande för att gripa in med bössan.

– Vi skjuter av ett 20-tal om året, säger han.

”Har setts även i ganska små vatten”

Riktigt så långt har det inte gått i Sollentuna ännu, men etableringen av bäver har ökat tydligt i flera år.

– De har haft några år med bra tillgång på mat. Det är möjligt att vi har nått toppen nu, men vi vet inte. När bävern är ny i en sjö är det gott om mat. När den har varit där ett tag hinner återväxten inte med och när de förökar sig måste ungarna sedan hitta sina egna områden. Det är därför de har setts även i ganska små vatten och dammar, säger Rikard Dahlén.

Hjälper bävern med halvfällda träd

I Sollentuna har bävrarna ställt till med besvär främst i Tegelhagen, berättar han.

– Där ser vi att de har börjat fälla aspar utmed strandpromenaden. Ibland kan träden stå halvt nedgnagda och då rycker vi ofta ut och fäller trädet åt dem. Det är bättre att göra så, att fälla på rätt sätt, och att se till att ingen får det på sig.

Fördämning torrlade Igelbäcken

Det är inte bara träd som riskerar att falla offer för bävrarnas flit. Hösten 2018 byggde de stora gnagarna en fördämning i Igelbäcken på Järvafältet så att bäcken delvis torrlades vilket hotade en sällsynt fiskart, grönlingen, som lever där.

Något akut hot mot trädbeståndet i Sollentuna bedömer Rikard Dahlén emellertid inte att bävrarna är i dag.

Framöver kan Sollentuna kommun tvingas sätta nät nertill för att skydda de populäraste lövträden från bäverns starka tänder. Foto: Christian Lärk

– Nej, men man får vara lite på sin vakt. När Täby kommun anlade en dagvattenpark och planterade asp och sälg satte de upp nät nertill för att skydda träden. Så kommer vi nog också behöva göra framöver, och det kan även privatpersoner som har strandtomt göra om de vill.

Kan gå långt upp på land i jakt på asp

Bävrarna ger sig oftast på yngre träd då de är saftigast, och alltså särskilt asp och sälg.

– Handlar det om asp så kan de gå ganska långt upp på land för att komma åt dem, säger Rikard Dahlén.

Värmen gör att trädfällningen fortgår

Oftast är bävrarna som mest aktiva med att fälla träd på hösten då de vill bygga upp ett vinterförråd, men på grund av den rådande värmen är de fortfarande igång.

– Ja, annars gör de ett ryck innan isen kommer, men nu fortsätter de bara. De är nog själva lite förvirrade, säger Rikard Dahlén.

Bäverfakta

Kan göra gott för naturen

Bävern är Sveriges största gnagare. Den kan väga 18–22 kilo och bli 70–100 centimeter lång, plus en svans på 30–40 centimeter.

Bävern lever framför allt i vatten och är nattaktiv. Spåren de lämnar efter sig är fällda träd och hyddor.

Den anses vara ett nyttigt djur. När bävern fäller lövträd ges utrymme till nytt liv då tickor växer på de döda stubbarna och stammarna.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Lokalpolisen rycker ut till grannarna

Nyheter Pressad sommar. "Händer något i grannkommunen så har våra patruller fått åka dit" Fler allvarliga brott i regionen under sommaren har gjort polisen i Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna, allt mer pressade. – Det har inte funnits mycket luft i systemet, säger kommunpolis...måndag 15/8 10:40

Så drabbas ridskolan av inflationen

Nyheter Kan tvingas höja avgiften: "Känns riktigt jobbigt" Dyrare el, diesel och foder – för Överby ridskola har inflationen lett till mörka orosmoln på ridskolans himmel."Vi är beroende av det mesta som ökat, vi är ganska utsatta", säger Lena Wiman,...fredag 12/8 16:12