Tyresö kommunhus. Foto: Stefan Källstigen

Bättre ekonomiskt läge i kommunen

Kommunen ser inte längre ut att gå miljoner back. Den ekonomiska prognosen har förbättrats. Men mot budget skiljer det forfarande mycket.

  • Publicerad 12:09, 29 okt 2018

Lokaltidningen Mitt i Tyresö skrev förra veckan att kommunfullmäktige hade godkänt delårsrapporten för augusti där kommunen såg ut att gå back.

Kommunen hade räknat med att gå ungefär 30 miljoner plus i år men såg när rapportens skrevs ut att landa på 7 miljoner minus när året är slut.

Bättre prognos

Läget ser nu bättre ut, enligt en ekonomisk rapport från oktober. Närmare bestämt 6,6 miljoner kronor bättre. Det innebär att kommunen ser ut att gå 700 000 kronor back i år.

Den främsta förklaringen till uppsvinget är att gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden har fått nya siffror för elevantalet på Tyresö gymnasium och för köpta platser, enligt rapporten.

Det fattas ändå en rejäl slant. Kommunen hade budgeterat med att gå cirka 30 miljoner plus.

Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande, skriver i ett mejl till Mitt i att flera chefer i kommunen menar att ”det kan ske ytterligare förbättringar i verksamheterna fram till årsskiftet”.

Han skriver också:

”Vi har ett minus inom stadsbyggnadsförvaltningen och byggnadsnämnden som beror på att vi på revisorernas inrådan ändrat sättet att redovisa mellan investeringsprojekt och drift. Den effekten försvinner helt vid årsskiftet. Det handlar om 9,5 miljoner. Totalt försvinner nästan 16 miljoner i engångseffekter vid årsskiftet”.