I Hässelby Villastads skola nådde nästan 92 procent av niorna gymnasiebehörighet. Foto: Arkivbild

Bättre betyg – men fortsatt stora skillnader

Andelen niondeklassare i Stockholm som klarar gymnasiebehörighet är den högsta på fem år. Men resultaten varierar kraftigt från skola till skola – inte minst i Västerort.

  • Publicerad 11:12, 17 aug 2018

En sammanställning som presenteras av Dagens Nyheter visar att andelen Stockholmselever som gick ut nian i våras med behörighet till de yrkesförberedande programmen var 86,9 procent, en ökning med över två procentenheter jämfört med föregående år och den högsta siffran på fem år.

– Jag blir både stolt och rörd, jag vet vilket enormt jobb våra skolor lägger ner, säger skolborgarrådet Olle Burell (s) till tidningen.

Stora skillnader

Undersökningen visar att skillnaden mellan olika skolor minskar något men är fortsatt stor. I tre skolor i ytterstaden når färre än sex av tio elever gymnasiebehörighet, samtidigt som ett antal skolor ligger nära 100 procent.

Bland skolorna i stadsdelen Hässelby-Vällingby sticker Hässelby Villastads skola ut med nästan 92 procent, medan Smedshagsskolan utmärker sig i andra änden av skalan med en behörighetsgrad på 60,6 procent. Däremellan placerar sig Vinsta grundskola västra (84,4 procent), Grimstaskolan (81,3), Hässelbygårdsskolan (67,3) och Vällingbyskolan ((66,3).

Hela listan nedan:

 

Källa: DN