Båttjuvarnas högsäsong är snart här – så skyddar du dig

Polisen varnar för en ny trend där internationella båtligor slår till just när båten tagits upp på land och ska förberedas för vinterförvaring. – Nu står ju allt synligt som i ett skyltfönster, säger Rino Carlsson, polisens nationella expert på båtstölder.

  • Publicerad 05:17, 16 aug 2019

Enligt försäkringsbolaget If ökar båtstölderna mest av alla vardagsbrott på sommaren. Juli var en svart månad i Stockholmsregionen i år, enligt polisen. Men det är också en topp på hösten när aktiviteten på bryggorna minskar och båten ännu inte är upplockad och förberedd för vinterförvaring.

– Det är en ny trend att det stjäls mer båtmotorer när båtarna ligger på land. Det är en väldigt kritisk period i gränsen mellan september och oktober, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för sjörelaterade stölder på polisen.

”Det är en ny trend att det stjäls mer båtmotorer när båtarna ligger på land.”

Rino Carlsson

Gäller att tömma båten före tjuvarna

Näsbyvikens båtsällskap i Täby ska ta upp sina båtar i slutet av september. Då gäller det att båtägaren själv snabbt tömmer båten.

– Det man är orolig för är att det ska hända någon båt som kommit upp och fortfarande är komplett, säger hamnkapten Nils Fickler.

Så skyddar sig Näsbyvikens båtsällskap mot sluga båttjuvar

Färre stulna båtmotorer förra året

Förra året hade Stockholmsregionen en tydlig minskning av antal stulna båtmotorer. Båtsamverkan, som är ett samarbetsprojekt mellan polis, försäkringsbolag, larmtjänst och båtklubbar, sägs ligga bakom en del av minskningen.

– Det finns egentligen inget du kan köpa, inget lås, ingen märkning eller spårsändare som ger ett skydd. Det största skyddet är att människor är närvarande, säger Rino Carlsson.

Kameraövervakning har börjat testas i ett projekt i Stockholm, uppger han.

– Framför allt under lågsäsong kan det vara bra att ta hjälp av teknik.

Österåker hårt drabbat

När det gäller båtrelaterade stölder sticker Österåkers kommun ut kraftigt. Där är det stora problem, enligt polisen. Förra året var det 96 båtrelaterade stölder och året före 132 stycken. Hittills i år har har det varit 48 stölder av båtar och båtmotorer.

Förklaringen till att Österåker hamnar högt i statistiken är att kommunen har så enormt lång kuststräcka upp till Norrtälje. Där finns också flera små båtklubbar och privatbryggor.

– Det är ganska många båtstölder och båtmotorstölder ute på Ljusterö, säger Jan Berlin, polis inom lokalpolisområde Täby.

Polisen: Privata bryggor utsatta

Privatbryggor är ofta mindre bevakade.

– De som är värst drabbade är de som har privata bryggor. De har en fin kåk och en båt vid bryggan nedanför. De stor båtklubbarna klarar sig bättre, säger Rino Carlsson.

Täby, Danderyd och Vallentuna kommuner är i jämförelse med Österåker väldigt lite drabbat.

– I Täby har vi nästan inga privatbryggor, det är bara några få i Värtan, konstaterar Täbypolisen Jan Berlin.

Tjuvarna ute efter märkesmotorer

Tjuvligorna som stjäl båtar och båtmotorer kartlägger noga inför en stöt, enligt Rino Carlsson. Ligorna är inte intresserade av segelbåtar utan går in och plockar moderna fyrtaktsmotorer.

– Det är framför allt yamaha som stjäls och sedan kommer suzuki. Branschen kan göra mer än vad de gör, framför allt när det gäller märkning, anser Rino Carlsson.

Ligorna har använt sig av dykare

Båtägare har vittnat om att de misstänker att stöldligor använt drönare för att kartlägga. Dykare används för att vattenvägen kapa kättingarna och stjäla båtar för slakt på annat håll.

– De har ofta våtdräkter och ligger i vattnet. Det är riktiga proffs vi har att göra med och det är det som gör arbetet så svårt, säger Rino Carlsson.

Stöldgodset smugglas över gränsen

I de flesta fall smugglas stulna båtmotorerna ut ur landet. En extra insmugen lastpall med stöldgodset bland transportbolagens vanliga last, är teorin enligt Rino Carlsson.

Tull och polis kan inte hålla tätt vid färjorna och Öresundsbron.

– Vi hittar nästan ingenting av de stjäls. Mer än 70-80 procent lämnar Sverige, säger Rino Carlsson.

Fakta

Så undviker du båttjuvar

Här är några saker som du som båtägare och båtklubb kan göra för att försvåra för tjuvarna:

  • Installera larm, startspärr och söksystem för att undvika båtstölder.
  • Ha ordentliga lås på båten, som inte kan klippas upp med bultsax.
  • Om möjligt, välj båtplats som bevakas av vaktbolag för att undvika stöld.
  • Be någon om hjälp att ha uppsyn över din båt när du är bortrest.
  • Förvara inte dyrbar utrustning synligt i båten.
  • Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta.
  • Sätt upp belysning vid bryggor och båtar – som har rörelsedetektor. Om ljuset tänds gå dit och titta och lyssna.
  • Ha bra stängsel runt din båtplats om möjligt. Kontrollera ofta att det är helt.
  • Båtsamverkan har visat sig effektivt för att förebygga stöld av och i båtar.
Källa: Polisen/If
Visa merVisa mindre