Båttjuv ertappades drivande i Saxarfjärden

I oktober greps en man i en drivande båt i Saxarfjärden i Österåker. Det visade sig att båten stulits från ett par i Stocksund någon vecka tidigare. Nu har mannen dömts till fängelse.

  • Publicerad 16:24, 8 dec 2017

I slutet av oktober ryckte sjöräddningen ut för att rädda en man i en drivande båt på Saxarfjärden i Österåker. Men mannens förklaringar till varför han befann sig i en båt som inte var hans var inte trovärdiga.

Nu har mannen, en 40-åring av baltisk nationalitet, dömts till åtta månaders fängelse för häleri samt försök till grov stöld.

Nära att kollidera med fartyg

Sjöräddningen fick larm om att båten drev efter att nästan ha krockat med ett stort kryssningsfartyg öster om Mjölkö. När polisen förhörde 40-åringen, hävdade han att han provkört båten för att eventuellt köpa den, men fått slut på bensin.

Ett år tidigare ertappades samme man inne i en båt på en båtklubb i Årsta i Stockholm. När ägaren klev ombord såg han en hand komma ut ur förruffen.

Det visade sig vara 40-åringen som hävdade att han trodde båten tillhörde en vän. Men på en dörr och på tändningslåset upptäckte ägaren brytmärken.

Så sent som förra våren dömdes 40-åringen för bland annat grov stöld och häleri, den gången blev påföljden skyddstillsyn.

Men den här gången blev det alltså fängelse, för händelserna på Saxarfjärden och i Årsta.

Misstänkt stöldliga

Åklagaren hade även begärt att 40-åringen skulle utvisas från Sverige. Men eftersom han kommer från ett annat EU/EES-land och enligt egna uppgifter bott i Sverige sedan 1990-talet bedömde rätten att det krävdes synnerliga skäl för utvisning, dvs att han begått betydligt grövre brott.

Polisen misstänker att mannen ingått i en större liga som sysslat med båtstölder, vilket också meddelanden i mannens mobil tyder på.